Un tribunal din Brazilia a respins o cerere a militantilor pentru drepturile animalelor si protectia mediului de a elibera din gradina zoologica un cimpanzeu care isi petrece cel putin 30 de minute pe zi pictand, relateaza Daily Telegraph.

Jimmy, poreclit Cezanne al simienilor, a trait singur, in ultimii 12 ani, in cusca sa de 61 de metri patrati de la gradina zoologica de la Niteroi, langa Rio de Janeiro.

Anul trecut a fost lansata o actiune in instanta pentru asigurarea eliberarii sale, sprijinita de Great Ape Project (GAP), Greenpeace si academicieni americani.

Acestia doreau ca Jimmy, in varsta de 27 de ani, sa fie eliberat in baza principiului Habeas corpus (care garanteaza libertatea individuala) pentru a fi mutat la un sanctuar salbatic din Sorocaba, Sao Paulo, detinut de Pedro Ynterian, presedintele GAP.

Insa tribunalul a hotarat ca, desi cimpanzeii impartasesc 99,4% din ADN cu oamenii, Jimmy nu se poate califica la Habeas corpus.

Avocatul de la zoo a declarat ca cei care vor eliberarea lui Jimmy folosesc un argument gresit, pentru ca nu ar face altceva decat sa il mute pe Jimmy dintr-o inchisoare in alta.

Directorul de la Niteroi a precizat ca Jimmy este foarte bine ingrijit si socializeaza foarte mult.