Unda de poluare din Ungaria a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea joi, in jurul orei 14.30, iar potrivit prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, unda poluanta ajunsa in amonte de Budapesta va mai parcurge circa 5-6 zile pana la intrarea in Romania, informeaza un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane, remis HotNews.ro.

  • "Conform ultimelor informatii primite de la partea ungara, unda de poluare a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea, la ora 14.30. Se estimeaza ca, datorita capacitatii de dilutie a apei, ph-ul Dunarii va fi sub valoarea de 9,00. Conform prognozelor INHGA, unda poluanta ajunsa amonte de Budapesta va parcurge circa 5 zile pana la intrarea in tara", se arata in comunicatul Apele Romane.
  • "In momentul de fata, debitul Dunarii la confluenta cu raul Raba este de circa 2400 mc/s. Datorita masurilor de decontaminare luate de autoritatile ungare, precum si datorita capacitatii de dilutie a apei, specialistii Administratiei Nationale Apele Romane estimeaza ca ph-ul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, se va incadra in jurul valorii de 8,5", se mai arata in comunicat.
  • "Administratia Nationala Apele Romane a constituit un grup de lucru, la nivel central si local, formata din specialisti, biologi si chimisti, iar la nivelul unitatii sale teritoriale, Administratia Bazinala de Apa Jiu s-a constituit un serviciu de permanenta. Inca din cursul zilei de ieri, s-a inceput monitorizarea calitatii fluviului Dunarea la intrarea in tara, PH-ul fiind masurat din trei in trei ore. Ultimul ph inregistrat la intrarea in tara pe fluviul Dunarea, recoltat astazi dimineata, 7 octombrie, era de 8,5, indicator care se incadreaza in parametri normali de calitate. In cazul in care se va observa o crestere a valorii PH-ului, Administratia Nationala Apele Romane va dispune masuri suplimentare de monitorizare. In functie de informatiile ce vor veni dinspre partea ungara, vom reveni cu date suplimentare", informeaza Apele Romane.

AFP scria, joi dimineata, citand un oficial european de la Protectia apelor, ca noroiul toxic care a contaminat, in ultimele 2 zile, vestul Ungariei, a ajuns joi in apele Dunarii. Informatia a fost dezmintita in scurt timp de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la Antena 3.

Situatia actuala a survenit in urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinind unei fabrici de prelucrare a aluminiului care a cauzat scurgerea a peste 600.000 mc de deseuri cu un ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal aflat in vestul Ungariei, se precizeaza in comunicatul de presa al ministerului.

Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.