Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Germania a sadit accidental porumb modificat genetic interzis in UE

Un soi de porumb modificat genetic si interzis in Uniunea Europeana a fost semanat in mod accidental pe 3.000 de hectare din sapte state din Germania, anunta organizatia Greenpeace. Deocamdata nu se stie clar cum a avut loc contaminarea, insa ea i-ar putea costa pe agricultorii locali milioane de euro, din moment ce culturile cu pricina trebuie distruse.

Informatia vine intr-un moment in care Comisia Europeana se pregateste sa recomande relaxarea legilor stricte din UE privind culturile modificate genetic. Semintele pentru soiul de porumb ilegal descoperit in Germania au provenit de la o firma de langa Hamburg, iar Greenpeace spune ca autoritatile stiau de existenta acestor culturi inca din martie, insa, din cauza intarzierilor birocratice, agricultorii au fost avertizati abia acum.

Pana acum, UE a permis doar doua soiuri modificate genetic pe teritoriul ei - porumbul MON 810 al companiei Monsanto si o varietate de cartof cultivata pentru amidon. Tarile din UE sunt inca divizate in ceea ce priveste culturile modificate genetic. Plantari de OMG-uri in scop comercial au loc in Spania, Portugalia si Republica Ceha, insa Franta, Germania, Austria si Grecia se numara printre statele care au interzis culturile de MON 810.

Comisia Europeana revizuieste acum regulile privind culturile modificate genetic si urmeaza sa-si prezinte luna viitoare noile propuneri pe aceasta tema, care vor acorda statelor membre o mai mare libertate in privinta acceptarii sau interzicerii OMG-urilor.

Solutie pentru criza energetica: O statie de energie solara pe Luna

Problemele complicate necesita uneori solutii pe masura. Corporatia nipona Shimizu, de exemplu, s-a gandit la o asemenea varianta pentru rezolvarea crizei energetice: inaltarea unei uriase statii de energie solara pe Luna, proiect ce ar putea fi fezabil in urmatorii 100 de ani.

Cercetatorii japonezi s-au gandit la o centura de celule solare pe care sa o treaca peste ecuatorul astrului noptii, care masoara 11.000 de kilometri. Electricitatea produsa ar urma sa fie transformata in microunde sau raze laser, trimise apoi spre Pamant din partea Lunii cea mai apropiata de Terra cu ajutorul unei antene cu diametrul de 20 de kilometri. O data ajunse pe Pamant, undele si razele ar urma sa fie transformate inapoi in electricitate in cadrul centralelor electrice.

La inceput, centura de celule solare ar urma sa aiba dimensiuni mici, insa ar putea ajunge la 400 de kilometri de-a lungul vremii si ar putea asigura energie curata cat pentru toata omenirea. Pentru inaltarea statiei, proiectul nipon prevede folosirea unor roboti asamblati in spatiu si propulsati pe Luna, folosirea a cat mai multe materiale culese direct de pe suprafata astrului noptii si o echipa de astronauti care sa ii asiste pe roboti pe taramul lunar.

Fumatul pasiv ar putea afecta sanatatea mintala

Fumul de tigara dăunează sănătăţii inimii şi a plămânilor celor care stau pe lângă fumători, iar un studiu recent arată că aceasta le-ar putea afecta şi sănătatea mintală.

Specialiştii de la University College, Londra, afirmă că nefumătorii care se află în mod constant într-un mediu viciat de fum de ţigară prezintă un pericol cu 50% mai mare de a suferi diferite afecţiuni mintale decât cei care nu sunt expuşi la fumul de ţigară.

Subiectii au raspuns la intrebari legate de stresul psihologic, care a fost indentificat la 14,5 dintre ei. Cercetatorii au observat ca cu cat erau expusi mai mult la fumatul pasiv, cu atat oamenii prezentau un risc mai mare de a dezvolta stres psihologic, riscul cel mai mare inregistrandu-se in randul fumatorilor. Nefumatorii cei mai expusi la fumatul pasiv aveau cu 62% mai multe sanse de a suferi de stres psihologic decat nefumatorii care nu inhalau deloc fumul altora, un risc de 2,45 ori mai ridicat in cazul fumatorilor.

Efectele s-au dovedit mai puternice pentru persoanele care n-au fumat niciodata decat pentru fostii fumatori, acestia din urma putand fi mai putin vulnerabili la efetele nicotinei.