Un zimbru care a fost observat pentru prima oara in libertate in Germania dupa 200 de ani, la cativa metri de granita cu Polonia, a fost impuscat si ucis de autoritatile locale, care se temeau ca animalul ar putea fi periculos, starnind o ampla polemica, scrie Paris Match.

ZimbruFoto: USER UPLOADED

Moartea animalului a fost semnalata in 14 septembrie, starnind furia asociatiilor de protectie a animalelor, care spun ca un zimbru salbatic nu a mai fost vazut in natura in Germania de peste 200 de ni.

Filiala din Germania a Fondului Mondial pentru Natura (WWF) a deschis un proces impotriva lui Heiko Friedemann, cel care a dat ordinul de ucidere a animalului. "Functionarul administratiei locale a orasului a intrat in panica si probabil si-a spus: e un zimbru liber, e probabil periculos si trebuie sa-l omoram", a declarat pentru New York Times Moritz Klose, de la WWF.

"Uciderea unui animal strict protejat si fara existenta unui risc potential este o infractiune penala", acuza WWF, intr-un comunicat.

Contactat de agentia germana de presa RBB24, Friedemann a declarat ca a luat aceasta decizie dupa ce a fost informat ca animalul ar putea fi periculos.

In prezent, in Europa nu mai exista decat circa 4.000 de zimbri in libertate, in Belarus, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ucraina.