Romsilva a propus pentru includerea în lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO două păduri virgine din fondul forestier de stat. E vorba despre Padurea Cozia si Padurea Lotrisor, ambele aflate in Parcul Național Cozia, potrivit unui comunicat al regiei nationale. Cele două păduri au împreună o suprafață de 3.389 de hectare.

Parcul National CoziaFoto: Romsilva

Pădurea Cozia are o suprafață de 2.286 de hectare, iar pădurea Lotrișor 1.103 hectare, amândouă fiind păduri seculare, virgine sau cvasivirgine de fag și amestecuri de fag și foioase. Cele două păduri sunt integrate deja în zona de protecție integrală de aproape 8.500 de hectare a Parcului Național Cozia, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, intervenția umană în această zonă fiind strict interzisă.

Celor două păduri, care cuprind exemplare cu o înălțime de peste 50 de metri și diametrul de 2 metri, au evoluat de-a lungul timpului fără intervenția umană.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inițiat demersurile pentru includerea celor două păduri în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO anul trecut, iar în luna septembrie, o echipă de specialiști ai Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) le-a evaluat în teren. Procesul de includere în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO este în derulare.

Anul trecut, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inclus alte aproape zece mii de hectare de pădure în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, procesul de identificare a altor suprafețe de fond forestier fiind în derulare.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier de stat, inclusiv 22 de parcuri naționale sau naturale.