Municipalitatea din Beijing a declarat, joi, ''alerta rosie'' de poluare atmosferica, prima din 2016, anticipand un val de ceata toxica care se va abate asupra nordului Chinei timp de cinci zile, transmite France Presse, citata de Agerpres.

Incepand de vineri dimineata, va fi aplicata circulatia alternata, santierele vor fi inchise, iar fabricile si intreprinderile isi vor restrange sau isi vor opri productia, potrivit unui anunt publicat pe site-ul guvernului capitalei chineze.

O ''alerta rosie'' este declarata atunci cand un episod grav de ceata poluanta este probabil sa dureze mai mult de 72 de ore. Acesta este cel mai inalt nivel de alerta.

"Companiile si institutiile publice isi pot ajusta programul de lucru sau cere angajatilor sa lucreze de acasa", indica municipalitatea. De asemenea, "scolile si gradinitele, precum si liceele vor beneficia de un program flexibil sau se vor inchide".

Alerta a fost anuntata in timp ce Beijingul se bucura joi de o magnifica zi insorita si un cer albastru clar, scrie AFP.

Beijingul a emis prima alerta rosie in decembrie anul trecut. Era vorba atunci de un anunt inedit de la introducerea in 2013 a unui sistem de urgenta impotriva poluarii aerului.

Ceata poluanta care afecteaza cu regularitate Beijingul provine in principal din arderea carbunelui utilizat pentru energie electrica si termica, pentru care cererea creste in timpul iernilor aspre din Beijing.

Poluarea aerului este o sursa recurenta de nemultumire publica in China. Tara s-a dezvoltat cu viteza fara limite in ultimele decenii, cu pretul unor grave probleme de mediu, comenteaza agentia franceza de presa.