webPR: ​Evolutie pozitiva a gradului de constientizare fata de deseurile electrice

de N.A.     webPR.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 14:50 Actualitate | Mediu

Reciclare deseuri
Foto: ecotic
Organizatia ECOTIC face publice rezultatele unui nou studiu – „Evaluarea atitudinii populatiei din Romania cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) si DBA”. Studiul a fost finalizat in luna mai 2016 si face parte din proiectul Caravana ECOTIC, proiect finantat prin programul LIFE + al Uniunii Europene.

Au fost efectuate doua rapoarte de cercetare – unul in 2014, la inceputul proiectului, si unul in 2016, la final de proiect, cu scopul de a detecta modificarile de comportament, atitudine si informare ale publicului larg din Romania asupra colectarii selective si reciclarii DEEE si DBA.

Cifrele arata ca o parte semnificativa a romanilor (41,3%) au, in continuare, o parere nefavorabila in ceea ce priveste mecanismele actuale de colectare si reciclare a deseurilor. Majoritatea considera ca solutiile puse la dispozitia populatiei nu sunt suficiente si spun ca se simte nevoia mai multor puncte de colectare separata in localitati, precum si de existenta unor servicii locale de ridicare a deseurilor din gospodarii.

De aici rezulta cele mai importante bariere in colectarea si predarea spre reciclare a DEEE: 33,9% dintre respondenti considera lipsa facilitatilor pentru colectarea separata (puncte de colectare) drept cea mai importanta bariera; urmeaza lipsa informatiilor, 24,2% necunoscand locatia punctelor unde pot preda corespunzator deseurile.

Totodata, 26% din respondenti au raspuns spontan ca DEEE sunt deseuri reciclabile, un procent in crestere fata de rezultatele studiului din 2014. Un rezultat imbucurator este legat de injumatatirea procentului de persoane care au afirmat faptul ca au predat DEEE catre colectorii stradali de fier vechi.

Oamenii se declara mai dispusi sa colecteze si sa predea spre reciclare DEEE, fiind mai constienti de sistemele de buy-back din magazine, de faptul ca predarea se poate face si in magazin si prin firme specializate. Totusi, un sfert dintre respondenti inca nu stiu unde se pot preda astfel de deseuri.

A crescut, de asemenea, gradul de constientizare asupra componentelor din DEEE, atat cele reciclabile, cat si cele periculoase pentru sanatatea omului si mediului inconjurator.

In concluzie, studiul a aratat o modificare pozitiva a comportamentului, atitudinii si informarii oamenilor in privinta colectarii si predarii DEEE spre reciclare. Se resimte insa nevoia unor actiuni mai ample si mai ferme, mai ales din partea autoritatilor publice – locale dar si centrale – pentru a dezvolta mult mai rapid infrastructura de colectare de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1000 de persoane din mediul urban, cu marja de eroare maxima admisa de 3,1%.
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

279 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă