webPR: ​Evolutie pozitiva a gradului de constientizare fata de deseurile electrice

de N.A.     webPR.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 14:50 Actualitate | Mediu

Reciclare deseuri
Foto: ecotic
Organizatia ECOTIC face publice rezultatele unui nou studiu – „Evaluarea atitudinii populatiei din Romania cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) si DBA”. Studiul a fost finalizat in luna mai 2016 si face parte din proiectul Caravana ECOTIC, proiect finantat prin programul LIFE + al Uniunii Europene.

Au fost efectuate doua rapoarte de cercetare – unul in 2014, la inceputul proiectului, si unul in 2016, la final de proiect, cu scopul de a detecta modificarile de comportament, atitudine si informare ale publicului larg din Romania asupra colectarii selective si reciclarii DEEE si DBA.

Cifrele arata ca o parte semnificativa a romanilor (41,3%) au, in continuare, o parere nefavorabila in ceea ce priveste mecanismele actuale de colectare si reciclare a deseurilor. Majoritatea considera ca solutiile puse la dispozitia populatiei nu sunt suficiente si spun ca se simte nevoia mai multor puncte de colectare separata in localitati, precum si de existenta unor servicii locale de ridicare a deseurilor din gospodarii.

De aici rezulta cele mai importante bariere in colectarea si predarea spre reciclare a DEEE: 33,9% dintre respondenti considera lipsa facilitatilor pentru colectarea separata (puncte de colectare) drept cea mai importanta bariera; urmeaza lipsa informatiilor, 24,2% necunoscand locatia punctelor unde pot preda corespunzator deseurile.

Totodata, 26% din respondenti au raspuns spontan ca DEEE sunt deseuri reciclabile, un procent in crestere fata de rezultatele studiului din 2014. Un rezultat imbucurator este legat de injumatatirea procentului de persoane care au afirmat faptul ca au predat DEEE catre colectorii stradali de fier vechi.

Oamenii se declara mai dispusi sa colecteze si sa predea spre reciclare DEEE, fiind mai constienti de sistemele de buy-back din magazine, de faptul ca predarea se poate face si in magazin si prin firme specializate. Totusi, un sfert dintre respondenti inca nu stiu unde se pot preda astfel de deseuri.

A crescut, de asemenea, gradul de constientizare asupra componentelor din DEEE, atat cele reciclabile, cat si cele periculoase pentru sanatatea omului si mediului inconjurator.

In concluzie, studiul a aratat o modificare pozitiva a comportamentului, atitudinii si informarii oamenilor in privinta colectarii si predarii DEEE spre reciclare. Se resimte insa nevoia unor actiuni mai ample si mai ferme, mai ales din partea autoritatilor publice – locale dar si centrale – pentru a dezvolta mult mai rapid infrastructura de colectare de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1000 de persoane din mediul urban, cu marja de eroare maxima admisa de 3,1%.

Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

297 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică