Proiectul minier de la Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile non-guvernamentale din domeniu si pana nu va fi gata aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb, citat de Mediafax.

"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb.

Pe de alta parte, Remus Cernea, consilier de stat al premierului Victor Ponta, a declarat, luni, la RFI, ca proiectul aurifer de la Rosia Montana nu se va face daca va presupune folosirea cianurii si decopertarea zonei. "Pot sa va spun ca atata timp cat Miscarea Verzilor-Democrati Agrarieni va face parte dintr-un Guvern al Romaniei, acestui proiect nu i se va da drumul. Nu sub forma cu cianuri si cu decopertarea zonei, pentru ca aici sunt marile probleme", spune consilierul premierului.

Remus Cernea precizeaza ca "statul roman nu este obligat sa dea avize, nu poate semna cecuri in alb, nu poate sa dea avize in mod obligatoriu. Daca proiectul nu corespunde unor standarde, avizele nu se dau! Iar in acest moment, nu corespunde, cel putin nu din punctul meu de vedere".

Intr-un interviu acordat Bloomberg, premierul Victor Ponta, a declarat ca Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul de la Rosia Montana.

Ministrul Mediului intentiona sa convoace, la jumatatea lunii mai, Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana. La aceasta intalnire ar fi urmat sa se discute concluziile auditului juristilor, cerut de fostul ministru al Mediului, Korodi Attila, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a declarat mule documentatiile de urbanism in baza carora s-a emis Certificatul de urbanism pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Acest audit ar fi trebuit sa clarifice daca procedura de evaluare pe mediu pentru acest proiect ar trebui intrerupta sau continuata.

Fostul ministru al Mediului, Korodi Attila, declara ca juristii au recomandat Comisiei de Analiza Tehnica de la Ministerul Mediului sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unei documentatii de urbanism valabile.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) afirma, intr-un comunicat de presa, ca potrivit prevederilor legale, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.