Raport privind schimbarile climatice: E timpul sa ne pregatim pentru ce e mai rau
"Principalul mesaj" al raportului publicat Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in gestionarea catastrofelor climatice, scrie Chris Field, unul dintre expertii in schimbarile climatice.
Documentul de 592 de pagini, ale carui concluzii majore au fost publicate in noiembrie 2011, este sinteza cea mai completa de pana acum pentru intelegerea legaturilor intre incalzirea climei si fenomene meteo extreme precum uragane, valuri de caldura, secete si inundatii.
Potrivit GIEC, "sunt semne care arata ca schimbarile climatice au provocat fenomene meteo extreme" in ultimii 50 de ani. Mai mult, acestea s-ar putea intensifica in urmatoarele decenii. Urmeaza perioade de seceta tot mai lungi si mai intense in anumite regiuni precum Europa de sud si mai ales in regiunile mediteraneene, dar si in zona centrala a Americii de Nord, arata raportul citat de AFP.
"Exista riscuri aproape peste tot, in regiunile dezvoltate, dar si in cele in curs de dezvoltare, in zonele in care este exces de apa, dar si acolo unde este deja lipsa de apa", a explicat Chris Field intr-o teleconferinta.
Cele mai vulnerabile zone sunt marile orase din state in curs de dezvoltare, zonele de coasta si statele insulare mici, precizeaza documentul.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Marea majoritate a oamenilor sintem blestemati sa invatam doar din experienta practica, directa, traita pe propria piele. Catastrofele climatice vor lovi pina la urma unul din marii actori economici globali, SUA, China, sau Europa, Brazilia sau India, etc. Iar economia globala va scadea intr-o luna cu 20%. Nu e nevoie de multa logica, cifre si cuvinte ca sa intelegem efectul de domino. Bum, si valul prabusirii economice pleaca, loveste rapid toate comunitatile. In spatele acestui tsunami, sta altul, prabusirea sociala, si efectul de domino lucreaza iarasi. Violenta nu va mai putea fi limitata de principii, educatie sau vreo autoritate. Steagul supravietuirii se va fi inaltat repede si falnic deasupra bunului simt de superpradator.
Vom disparea? Nicidecum. Istoria globala, cea inca neintimplata si neconsemnata, pregateste cu intelepciune generatiile viitoare. Sacrificiile cu voie, sau cele fara de voie, ne pindesc sirete la raspintii. Vorba lui Stefan cel Mare: pamintul nu-i al meu, si nici al vostru, ci ... s.a.m.d.
Merge o vodka. Am lamurit-o si pe asta.
PS : cu gheata?
si dc nu poti face nimic inseamna ca nici eu nu pot si atunci ce rost mai are ca stim ce va veni si ne consumam degeaba hai sa traim si atata tot nu stiu dc dar am o presimtire ca nu voi muri de incalzire globala
Dar de consumat, ai dreptate, nu merita sa ne consumam. Nici gladiatorii curajosi nu cred ca se consumau in ajunul luptelor. Dormeau linistiti, apoi intrau in arena, se uitau urit la adversar, ucideau sau mureau. Citeodata, spectatorii primeau un zimbet calduros: La revedere, ne mai vedem saptamina viitoare, cel putin cu o parte dintre voi! Bafta!
Asta nu inseamna ca nu trebuie luate masuri contra incalzirii globale, sau ca putem sa poluam ca nesimtitii pe principiul ca planeta se descurca. Insa in timp ce unii consumam cat ne trebuie, altii isi iau masini cu motoare de 5l, avioanele alea de vanatoare consuma de rup, iar inarmarea la nivel global continua cu nesimtire si fara niciun folos (dar chiar niciunul), dar tot pe omul de rand se trage spuza. tot noua ni se zice sa fim economi. Pai de ce nu se pune capat razboaielor, inarmarii, banilor irositi aiurea si nu se aloca acesti bani in scopuri utile?
Problema e ca se exagereaza voit pentru ca sunt miliarde de dolari la mijloc. Care apare mai repede cu nu stiu ce tehnologie "verde" se umple de bani.
Smecheria era ca acu' zece mii de ani eram o mana de indivizi care migrau unde era vanat sau fructe - si vreme buna. Cu sapte miliarde de indivizi, asa un model nu mai e sustenabil in momentul de fata. Cu alte cuvinte, o glaciatiune sau o incalzire semnificativa sunt de natura sa omoare miliarde de oameni.
Moartea? Asta e ceva departe, foarte improbabil. Li se intimpla prostilor sau ghinionistilor. Niciodata noua.
Ce inteleg eu e asa: daca e prea cald e de la incalzirea globala. Daca e prea frig e de la incalzirea globala. De ce nu si invers ?!?
Omule, mai citeste si tu cate ceva inainte de-a comenta...
Nu vreau sa te jignesc, dar daca iti petreci un weekend, 10-15 ore, nu mai mult, citind cateva lucrari de referinta -- ma rog, rezumatele lor -- n-o sa devii expert (cum nu e nimeni de altfel pe-aici), dar o sa intelegi in linii mari cum devine chestiunea. The big picture, adicatelea.
Printre multe altele, o sa intelegi si de ce incalzirea globala poate de fapt sa aduca ierni crunte, daca nu chiar o glaciatiune in anumite regiuni.
Altfel, subiectul a fost dezbatut - si pe HN si aiurea -- de sute si mii de ori, insa raman la parerea ca o carte buna valoreaza de 1000 de ori mai mult decat un milion de comentarii semidocte (inclusiv al meu, desigur).
Citeste o astfel de carte si-o sa fii mult mai castigat decat arzand gazul pe-aici.
si evident bomboana de pe tort este titlul apocaliptic, care n-are legatura cu textul. cum ar fi sunat un titlu de genul: e posibil ca in urmatoarele decenii sa fie nevoie sa ne pregatim pentru ce e mai rau?
Pt ca doar cu filozofia / poti cel mult sa-ti deformezi palaria :)) - ca altceva nu prea obtii :P
Unde si cum crezi ca se masoara temperatura medie globala? Cu degetul umezit pe prispa casei?