Valurile de canicula tot mai frecvente, seceta tot mai accentuata si ploile violente. Acestea sunt principalele efecte ale incalzirii climei asa cum apar ele intr-un raport prezentat miercuri de experti in meteorologie.

"Principalul mesaj" al raportului publicat Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in gestionarea catastrofelor climatice, scrie Chris Field, unul dintre expertii in schimbarile climatice.

Documentul de 592 de pagini, ale carui concluzii majore au fost publicate in noiembrie 2011, este sinteza cea mai completa de pana acum pentru intelegerea legaturilor intre incalzirea climei si fenomene meteo extreme precum uragane, valuri de caldura, secete si inundatii.

Potrivit GIEC, "sunt semne care arata ca schimbarile climatice au provocat fenomene meteo extreme" in ultimii 50 de ani. Mai mult, acestea s-ar putea intensifica in urmatoarele decenii. Urmeaza perioade de seceta tot mai lungi si mai intense in anumite regiuni precum Europa de sud si mai ales in regiunile mediteraneene, dar si in zona centrala a Americii de Nord, arata raportul citat de AFP.

"Exista riscuri aproape peste tot, in regiunile dezvoltate, dar si in cele in curs de dezvoltare, in zonele in care este exces de apa, dar si acolo unde este deja lipsa de apa", a explicat Chris Field intr-o teleconferinta.

Cele mai vulnerabile zone sunt marile orase din state in curs de dezvoltare, zonele de coasta si statele insulare mici, precizeaza documentul.