Initiativa redusa a parlamentarilor, contributia directivelor europene si victoria interesului politic asupra ratiunii (de mediu) - principalele fenomene care carcterizeaza activitatea legislativa recenta a parlamentarilor romani cand vine vorba de legile cu impact asupra mediului, potrivit unui studiu al Ecopolis. Cel mai verde grup parlamentar este cel al PD-L cu scorul de 82,61%urmat de cel al Minoritatilor, cu 80,71%. De cealalta parte, PSD si PNL au inregistrat scoruri mici de 51,57% si respectiv 47,56%.

Concluzia survine in urma finalizarii celei de-a treia editii a cercetarii Votul Verde (www.votulverde.ro) realizata de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu partenerii Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA- RO, Mare Nostrum si 2Celsius.

Iata cateva dintre concluziile cercetarii:

• Niciun parlamentar nu a reusit sa obtina punctajul maxim in urma votului pe cele 14 legi cu impact asupra mediului puse in discutie. Cel mai mare scor (92,86%) a fost inregistrat de deputatul PD-L Militaru Constantin Severus, acesta acumuland 13 voturi verzi \u0019i unul impotriva pozitiei ecologiste. Este urmat de colegii de partid Sulfina Barbu (92,50%) si Roman Gheorghe (92,14%).

• Punctajele mari inregistrate de parlamentarii puterii se datoreaza in mare masura faptului ca majoritatea legilor votate (9 din 14) au fost initiative ale Guvernului, din care 3 au fost transpuneri ale directivelor europene.

Integral pe EurActiv.ro