Un grup de cercetatori japonezi a reusit sa antreneze si sa foloseasca un sistem de inteligenta artificiala pentru a depista din timp cancerul la colon. Doctorul Yuichi Mora de la Universitatea Showa din Tokio a prezentat in cadrul unei conferinte de gastroenterologie care a avut loc la Barcelona rezultatele unui experiment in care a folosit inteligenta artificiala pentru depistarea din timp a cancerului la colon, scrie news.ro.

Echipa condusa de doctorul Mora a furnizat AI-ului peste 30.000 de imagini cu celule sanatoase si canceroase, pentru ca acesta sa invete sa faca diferenta intre cele doua situatii.

Dupa procesul de invatare, sistemul de inteligenta artificiala a fost testat cu 500 de imagini care aratau polipi de colon mariti de 500 de ori.

Conform echipei de cercetatori japonezi, nivelul de acuratete a depistarii celulelor canceroase a fost de 86%, ceea ce este impresionant in acest domeniu. AI-ul a putut sa determine in mai putin de o secunda daca polipul din imagine era canceros sau nu.

In acest fel, cu ajutorul AI-ului, medicii ar putea sa depisteze cancerul la colon inainte ca celule infectate sa devina maligne si sa raspandeasca in sange.

Cancerul la colon isi are originea in polipi care se transforma in tumori. Tratamentul are sanse mari de reusita daca depistarea se face din timp, exact ceea ce poate face mai rapid si mai eficient inteligenta artificiala.

AI-ul poate fi de folos in multe domenii medicale, asa cum au demonstrat in ultimul an si alti cercetatori. Acesta poate sa prevada atacul de acord cu acuratete mai mare decat medicii si, de asemenea, poate depista boala Alzheimer cu 10 ani inainte de aparitia simptomelor.