Elevii de la scoala din localitatea prahoveana Puchenii Mosneni invata anatomie pe scheletul unui fost director al scolii, fost invatator la inceputul secolului trecut, care a murit in jurul anului 1965 si care si-a lasat scheletul, prin testament, ca material didactic, relateaza Mediafax.

Alexandru Grigore Popescu, fost invatator la inceputul secolului trecut la scoala din localitatea Puchenii Mosneni, judetul Prahova, a lasat elevilor acestei scoli scheletul sau, care este folosit ca material didactic.

Dascalul s-a nascut in Puchenii Mosneni, in jurul anului 1890, a facut acolo scoala primara, iar dupa ce a absolvit patru clase a plecat la liceu. A revenit la Pucheni in anul 1908, cand a devenit dascal la scoala in care a invatat sa scrie si sa citeasca. Si a ramas acolo pana in anul 1920.

Actualul profesor de istorie al scolii de la Puchenii Mosneni, Sorin Stanciu, povesteste ca in toti anii in care profesorul Alexandru Grigore Popescu a fost dascal in satul natal s-a implicat activ in viata comunitatii. Dupa primul razboi mondial, Alexandru Grigore Popescu, care a plecat din satul natal, a donat scolii lotul de pamant pe care l-a primit fiindca a fost combatant in razboi, pentru a fi folosit de elevi. Insa fruntasii de atunci ai comunei au impartit terenul si l-au vandut ca loturi de casa.

Intre timp, Alexandru Grigore Popescu si-a continuat cariera didactica la Ploiesti si Bucuresti, unul dintre elevii sai fiind tenorul Nicolae Herlea.

Cincizeci de ani mai tarziu, la moartea sa, undeva intre anii 1965 - 1970, profesorul si-a lasat scheletul, prin testament, ca material didactic.

"Se pare ca ramasitele au fost descompuse intr-o baie de acid, iar oasele au fost asamblate si duse in scoala", explica profesorul de istorie Sorin Stanciu.

El a spus ca, odata cu oasele, scoala a primit mostenire de la fostul cadru didactic o serie de caiete cu insemnari, versuri si cantece pentru copii.

"Facand parte din generatia invatatorilor care imbratisasera principiile lui Spiru Haret, intelegea sa aiba o anumita conduita fata de comunitate, sa se implice", a declarat pentru Mediafax profesorul Sorin Stanciu.

Prinse in suruburi, cu cheite si foarte bine conservate, oasele fostului dascal sunt folosite ca material didactic la orele de anatomie.

In anii trecuti, fosta profesoara de biologie a scolii, acum pensionara, a fost cea care a ingrijit scheletul, povesteste directoarea scolii, Violeta Badea.

"In fiecare toamna, in septembrie, venea si il curata cu mare grija. Folosea o pensula si curata os cu os", spune directoarea.

De cand fosta profesoara de biologie a iesit la pensie, femeia de serviciu a unitatii de invatamant este cea care are grija ca scheletul sa fie curatat.

In prezent, oasele fostului profesor sunt tinute intr-o vitrina de sticla, in spatele salii in care invata elevii de clasa a VIII-a.

Profesorii scolii si autoritatile locale fac demersuri pentru ca scheletul, a carui poveste a depasit granitele Romaniei si a ajuns pana intr-unul dintre cele mai citite ziare britanice, Daily Mail, sa ramana si generatiilor urmatoare.

"Am discutat despre ce se poate face pentru mai buna conservare a scheletului. Am luat legatura cu Muzeul Antipa si cu Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova. Trebuie sa facem ceva pentru ca aceasta mostenire sa nu se piarda", adauga profesorul de istorie Sorin Stanciu de la scoala din localitatea prahoveana Puchenii Mosneni.