De ce America nu are trenuri de mare viteza - O poveste despre mentalitate, prioritati si politica
China are 14.000 km de linii de mare viteza, Spania are circa 3.000, iar Japonia si Franta au peste 2.000. Pana si statul dictatorial Uzbekistan are o linie de 350 km pe care trenurile depasesc 230 km/h. In aceste conditii este de mirare ca SUA, lider in atatea domenii tehnologice, nu are trenuri de mare viteza si pe cele mai rapide linii sunt atinse viteze de 170-180 km/h si foarte rar, peste 200 km/h. Mai mult, SUA are o istorie bogata in domeniul trenurilor de mare viteza, un exemplu clar fiind ca in 1934 existau trenuri ce puteau atinge 180 km/h
Care sunt explicatiile situatiei din prezent? Foarte multe si diverse. Americanii iubesc automobilele, orasele de acolo au fost in ideea de a fi loc pentru automobile, iar transportul in comun lipseste in multe locuri, facand extrem de dificila deplasarea fara autoturism personal.
Apoi, tara care acum 150 de ani construia cai ferate intr-un ritm nebunesc si era, alaturi de Anglia, pionier in domeniu, a ajuns sa aiba o retea feroviara invechita si controlata de firmele de transport de marfa. Pe caile ferate din SUA transportul de marfa este la superlativ, cantitatile sunt uriase si companiile feroviare de transport de marfa detin segmente intregi din caile ferate si nu sunt incantate de ideea de a face loc trenurilor de pasageri.
Dar prinicpalul motiv tine de sistemul politic in care puterea de decizie a guvernului federal este foarte scazuta, multe hotarari fiind luate la nivelul fiecarui stat. Si cum SUA are 50 de state, colaborarea intre ele pentru o ruta de lung parcurs si coordonarea prioritatilor, astfel incat sa coincida, sunt lucruri greu de atins.
Apoi, birocratia face ca pana la decizia acordarii unor fonduri pentru proiecte, sa fie nevoie de numeroase studii de fezabilitate care de multe ori se refera la proiecte nerealiste.
America a construit in anii 50' imensa retea de autostrazi, insa atunci puterea de decizie a guvernului federal era mai mare si vocile care au sustinut proiectul au fost mult mai hotarate. Nu la fel s-a actionat si legat de trenurile de mare viteza despre care se discuta inca din anii 70', fara rezultate palpabile insa. Foarte interesant este ca in 1969 distanta Washington - New York era parcursa in doua ore si jumatate, iar acum drumul dureaza doua ore si 53 de minute.
In 2009 au fost prezentate noi planuri pentru un sistem national de trenuri ultra-rapide, dar hartile prezentate erau vagi, o parte dintre rutele propuse pareau alese la intamplare si nici macar notiunea de "mare viteza" nu era clar definita, pe unele rute fiind propuse viteze maxime de 150 km/h, iar pe altele de 380 km/h(!) fara a se oferi argumente legate de marea discrepanta.
Cateva state au luat initiativa, cel mai bine stand California unde se lucreaza la o sectiune de 45 km intre Madera si Fresno, segment ce va face parte dintr-o cale ferata ultra-rapida ce ar trebui sa lege in trei ore Los Angeles de San Francisco (800 km). Insa daca e sa fie concretizat, proiectul va dura minim zece ani.
Cele mai rapide trenuri din reteaua Amtrak se numesc Acela Express care pe scurte distante pot depasi 200 km/h, insa pe rutele lungi vitezele medii sunt de maxim 120-130 km/h

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Doar patru orase americane sunt mai mari decit Bucurestiul: New York (8.33 mil. locuitori), Los Angeles (3.85 mil.), Chicago (2,71 mil.), Houston (2.16 mil.) iar distanta intre oricare doua, pe drumul cel mai scurt teoretic posibil, variaza de la usor peste 1000 km la aproape 4000 km.
Sursa: http://www.infoplease.com/ipa/A0763098.html
Cine este narod sa ia trenul de mare viteza, sa spunem, intre Los Angeles si Huston (distanta 2200 km) si sa faca 8 ore minim cind folosind avionul aceeasi cale este strabatuta in 3 ore?!
din punctul meu de vedere asta nu poate decat se le ajute economia. omul circula foarte mult cu masina, statul incaseaza, se opreste pe aici pe acolo in drumul sau, mai cheltuie ceva, statul iarasi incaseaza, economia ruleaza bani. la asta se adauga sentimentul de libera miscare.. si din punctul meu de vedere asta este foarte important. sa nu stai sa te gandesti cati litri de benzina sa bagi ca sa ajuti de la a la b si inapoi si sa-ti mai si ramana ceva din salariu. ramane partea cu poluarea insa..
poate gresesc, dar asta cred
PS. Omenirea va avea mari probleme cat de curand datorita emisiilor de gaze CO2 (masini, avioane, centrale pe carbuni, fabrici, mega ferme de porci, vaci, etc. etc, plus miliardele de oameni care si astia emit gaze), Omenirea nu numai ca polueaza cu CO2, dar si cu chimicale, devorarea padurilor si a faunei, devorarea oceanelor, etc.
Problema acolo este si mai mare, pentru clasa sociala care ar profita cel mai mult din orice investitie in infrastructura de transport in comun. Pentru cei saraci masina, in SUA, este necesara deoarece in zonele unde-si pot permite sa locuiasca, transportul in comun este inexistent. Necesara si incredibil de scumpa, pentru ca in loc sa platesti 100USD pe luna pentru un metro card, tre' sa bagi benzina de n ori mai mult ca sa te duci la munca (pentru ca stai in afara orasului, si nu-ti poti permite un apartament/casa in oras), pentru ca iti ia 2 ore cu autobuzul in loc de 30 de minute cu masina.
Si daca tu crezi ca sentimentul de libertate conteaza atunci cand la sfarsitul saptamanii descoperi ca ai cheltuit toti banii si nu ai facut nimic... well, nu-i chiar asa. Si ca sa vezi ca nu-i asa, uita-te la toti mosi care zic ca era mai bine pe vremea comunismului.
Si acum, evident, nu-i mai au.
Fratilor americani, impozitati-i si pe cei care fac mai mult de 117.000 de dolari pe ani, si aia trebuie sa plateasca pentru infrastructura, nu numai saracii.
in ceea ce priveste calea ferata ba chiar mai rau.
2 - Ca sa mergi cu masina de pe coasta de Est pe cea de Vest iti trebuie cam 6-7 zile, la condus 8-9 ore pe zi. Are vreo eficienta vreun tren, chiar si de mare viteza, pe distanta asta?
3 - In SUA se afla cam 40% din totalul aeroporturilor din intreaga lume. Daca n-ai fost niciodata-n State, afla ca la ei transportul cu avionul e cam cum e la noi transportul cu rata, de la autogara.
Sunt surprins putin de timpul lung de sofat de pe o coasta pe alta (m-as fi asteptat mai degraba la 3-4 zile), dar nu-l pun la indoiala. Am condus foarte putin in State, pe distante relativ scurte, experienta mea in materie e aproape zero.
Insa asa stand lucrurile, as fi fost tentat sa spun ca da, trenul - unul civilizat, chiar daca nu de mare viteza, care sa faca macar o medie de 120-150 km/h - ar fi o solutie mai buna. 2-3 zile pe tren (timp in care mai lucri cate ceva, mai vezi un film, mai admiri peisajul, sau macar dormi) ar fi oricum preferabil si cu siguranta mai ieftin decat sa-ti rupi oasele sofand o saptamana, indiferent de cat de bune-s drumurile. Gresesc undeva?
Altfel, desigur, discutia e aproape fara obiect, atata vreme cat exista transportul aerian.
De altfel, stiu ca exista multe calcule despre raza optima a fiecarui tip de transport - (relativ) mica in cazul automobilului, medie pt. tren, mare pt. avion.
a lua avionul este ca si cum ai merge cu rata in Romania (sau era... ca acum.. , ma rog)
iar costul de calator / km este mai mic decat cel auto, siguranta mai mare
in plus fata de trenuri, transportul aerian face de cel putin 3-4 ori mai repede decat orice tren de mare viteza, si de ~ 6.5 ori mai repede decat un tren normal
in SUA - TIME IS MONEY
Sigur ca pe distante mari avionul este imbatabil, nu contest deloc lucrul asta.
Insa impresia mea era - poate n-am interpretat corect postarea - ca ampersand propunea o comparatie intre auto si tren pentru o calatorie foarte lunga (facand asadar abstractie de varianta aero) si conchidea ca auto ar fi preferabil. De-aia eram cumva contrariat.
Masinile is ieftine si benzina la fel, trenul mai e si boring.
Ce te faci?
Astea sint ''statele'' tale si cu ele faci ce faci.
daca ii dai si un google o sa vezi ca una dintre cele mai lungi diagonale (Miami, FL pana la Vancouver, BC-Canada) e de numai 50 de ore
3000 de mile e aprox 4800 km. Imparte la 100 hm/h x 8 ore = 6 zile. Daca tu mergi constant opt ore cu 100 km/h, fara sa faci o pauza, fara sa incetinesti - esti meserias!
Americanii sunt cam fraieri la faza asta, ar trebui sa inceapa din nou sa investeasca in infrastructura, si nu numai in trenuri de mare viteza
Ba nu, scuza-ma ai dreptate, erau rentabile cand platea statul pentru materiale si munceau sclavii neplatiti. De la MLK Jr. constructia sinelor nu a mai fost profitabila.
Si inca ceva, FYI, vezi ca mersul cu avionul e de 11 ori mai sigur decat ala cu trenul raportat la distanta parcursa.
In ceea ce priveste timpul, cu tot cu imbarcare, nu cred ca mai trebuie sa mai discutam. Costuri la fel.
Daca un tren de mare viteza pe distante
de 200-300-500-1000 km
"face" acelasi timp cu avionul
daca aduni timpii de imbarcare si aterizare?
Ce tot vorbesti prostii?
De cand e mai scumpa intretinerea unei sine si
a unui tren decat a unor avioane si a unor zeci de aeroporturi?
Daca compari un tren si o sina (parcurs intre 2 orase) cu zeci de avioane, aeroporturi (deci directii) evident trenul, dar e cam si cum ai compara mere cu pere. Incearca zeci de trenuri, zeci de sine si diferenta nu va mai fi atat de mare, ba chiar poate tot in favoarea avioanelor.
Infrastructura feroviara in SUA
EXISTA si era mai dezvoltata decat infrasructura AERIANA si RUTIERA
Prin urmare NU "americanii e prosti"....
Ci ALTII
Cat despre deficientele infrastructurii americane tine-ti tu respiratia pana cand o ajunge China, Rusia, Brazilia sau India la acelasi nivel sau pana o cadea US la nivelul lor.
Eu inteleg ca e cool sa fii anti-american dar macar cauta niste argumente logice ca altfel cazi in aceeasi galeata cu Patton, alex12344566 si alti eroi anti-capitalisti.
" caile ferate au ajuns in paragina
SI in SUA
ca si in Romania "
esti anti american si anti-roman?
Unde ai invatat logica asta de doi bani?
IAR impartirea asta in ANTI-x si PRO-X e tipica Bolsevicilor nu americanilor
Prin urmare logica ta maniheista
(BANUIESC CA NICI MACAR NU CUNOSTI CUVANTUL la cultura ce-o ai)
seamana cu cea a bolsevicilor din anii 50.
1. Nu mai spun ca un tren de mare viteza, avand in vedere cati vor circula cu el, s-ar putea sa coste la fel sau chiar mai mult decat avionul.
2. Poluarea nu conteaza prea mult, oricum si avioanele si locomotivele satisfac niste norme in acest sens.
3. Imbarcarea da, dureaza aproximativ la fel de mult. Si la trenurile existente chiar, tot iti predai bagajele si treci printr-un control, mai sumar e drept. Daca ar fi insa un tren de mare viteza, sunt sigur ca si controalele ar fi mai severe, deci mai mult itmp pentru asta.
4. Evident trenurile, care transporta mai multi pasageri si sunt o tinta mai usoara. Ca sa distrugi un avion, trebuie sa te imbarci, altfel e aproape imposibil. Ca sa distrugi un tren, e suficient sa pui o bombita pe linie , undeva... Si linia nu poate fi pazita eficient peste tot...
Am facut o zi (12 ore) de la NYC la Montreal in Amtrack deoarece linia nu e dubla, si am asteptat 4 ore in cimp sa faca Amtrackul "cruce" cu cursa venind din directia opusa. Plus o pana de curent si de incalzire in luna noiembrie...
Eu am vrut sa inchiriez masina dar prietenul romano-american mi-a recomandat cu insistenta Amtrackul. Nevermore!
Cine isi mai aminteste anii 60 cind si in Romania se facea "cruce" pe liniile CFR?
Sa fiu mai speclific: am avut ocazia sa locuiesc atat in Bavaria cat si in Colorado si sa compar ce se intampla, de pilda, in timpul sezonului de schi.
Majoritatea muenchenezilor se suie in tren, desi exista A95 intre Muenchen si Garmisch (sau, catre alte resorturi, A8+sosele de legatura excelente) si nu par sa fie deranjati de asta.
In schimb, I70 intre Denver si Breckenridge este suprapopulata, se circula bara la bara dar, daca ii intrebi daca ar lua un tren (in cazul ca ar exista), raspunsul, in general, este un foarte clar NU. Motivul principal este "alergia" la interactiune publica, valabil, de altfel, pentru orice alt mijloc de transport in comun. Culmea, linia ferata care traverseaza Rocky Mountains inca exista si e intr-o excelenta stare, fiind folosita intens pentru transportul de marfuri.
Chiar si in tarile mici e greu pentru trenurile de mare viteza sa fie viabile din punct de vedere economic
Care-i scopul acestei compuneri de 600 de cuvinte? Documentata nu e (cat timp traficul aerian din SUA nu e luat in considerare ca motiv pentru lipsa liniilor de mare viteza), relevanta pentru publicul roman nu e....
Aproape 15000 de aeroporturi are in total SUA. Iar in lume in total sunt vreo 43000 , deci aproape jumatate din ele sunt in SUA. Raportat la locuitori, SUA are cate un aeroport la fiecare 25 000 oameni. Prin comparatie, in Romania sunt vreo 50 de aeroporturi, la 20 mil. locuitori,adica un aeroport la fiecare 400 000 oameni. Sa mai spun ca din alea 50 vreo 40 sunt in paragina ?
In concluzie SUA nu prea are nevoie de trenuri de pasageri, mai ales de mare viteza .Avioaneel sunt ieftine si aeroporturile sunt multe si uniform raspandite. Singurul loc unde trenurile au ceva senspentru americani, si unde se folosesc deja sunt acele commuter trains care duc oamenii la munca pe distante medii, in special in jurul marilor orase cu trafic aglomerat.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2053rank.html?countryCode=&rankAnchorRow=#
Ca sa le Cumperi BENZINA ce o fac
pe GRATIS din Petrolul Nostru
https://www.youtube.com/watch?v=GxLhh2-DJnI
https://www.youtube.com/watch?v=_Xd3EOCAdI4&list=UUioLD-439se_No4gMPg-aXw
Pe distante lungi si medii, avionul e rege in SUA. Daca ma duc la sky si n-am chef sa conduc 4 ore, iau avionul pina la cela mai apropiat airfield de unde apoi am shuttles pina in statiune. Sint avioane mici, 200 de locuri maxim. Este ieftin, rapid si sint aeroporturi locale peste tot (adesea nu mai mari decit o gara feroviara din Europa).
Transportul feroviar in SUA este 90% de marfa (nu includ aici liniile metropolitane gen BART, astea sint alta poveste), din marfa ies banii si companiile feroviare nu investesc mult in calatori pentru ca nu e cerere. Aici mersul cu trenul pe distante lungi e mai mult un fel de distractie, de-aia mai vezi inca locomotive cu aburi si vagoane de lemn care traverseaza zone pitoresti - it's all about fun. :)
cu masina?
Infrastructura rutiera e dezvoltata pe fiecare "Coasta" si-atat...
Si Trenul ce mai ieftin ca in Romania....
Asta pentru bec si ampersand care n-au trecut de Glina prea des
Asculta-i pe toti antevorbitorii tai, care traiesc aici si ti-au explicat. Daca cumperi ceva de pe Amazon si iti vine din California pe coasta de est, sunt mari sanse sa iti vina cu camionul cu UPS ground, in citeva zile.
Si da, am fost eu, nu din New York, ci din Washington DC, pina in San Francisco, cu masina. Te tot duci, drept, cit vezi cu ochii, cu 70-80mph. Ai auzit de I-80W? Uita-te pe google maps.
Deci N-am pe cine sa ascult ca am vazut cu ochii mei cum sta treaba
Am fost si cu avionul (curse interne, scurte lungi , curs eexterne) si cu trenul si cu masina
si chioar si cu vaporul in croaziera...
DE ACEEA pot sa-ti povestesc ORE despre ce am vazut cu OCHII MEI nu "pe Google"
Un teren viran cat vezi cu ochii
UNDE
NU-I
nici tipenie de om pe sute si mii de kilometri
Chiar si acolo unde e populatie
multi oameni fac lejer 100-150 Km ca sa ajunga la servici
De aceea multi mananca in masina, se rujeaza in masina, citesc in masina
E o viata in masina ...multi dintre ei petrec
3-4-5 ore pe zi in masina
SUA nu are probleme cu petrolul iar energia electrica este produsa si astazi prin miile de centrale pe carbuni (asta pe linga centralele atomice, eoliene, etc.) Transportul de marfuri se face la greu pe camioane si trenuri.
La nord in Canada socialista sunt putine avioane datorita pretului mare (taxele foarte mari, un fel de hotie socialista), au citeva trenuri lente, autobuze si masini, un drum national care strabate Canada de la est la vest si cateva autostrazi intre orasele apropiate din est.