​Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au creat o armata de peste o mie de roboti mici, care pot comunica unii cu altii cu scopul de a realiza actiuni complexe. Descoperirea ar putea pune cadrul pentru viitoarele brigazi de roboti, care colaboreaza pentru a executa sarcini extinse, precum refacerea mediului, scrie Time.

Armata de KilobotiFoto: Captura YouTube

Cei 1024 de Kiloboti au doar cativa centimetri, dar comunica intre ei utilizand lumina infrarosie pentru a realiza grupari in forma de stea. Este necesara doar instructiunea initiala pentru ca roboti sa se alinieze, sa coopereze si sa se organizeze.

Michael Rubenstein, autorul principal al studiului publicat in revista Science, afirma ca acesti Kioboti mimeaza unitati gasite in natura, spre exemplu o grupare de furnici care se unesc pentru a construi un pod sau un numar de celule care se organizeaza pentru a forma un organism.

“Colectivele biologice implica un numar enorm de entitati care coopereaza-chiar daca ne gandim la celule sau la insecte sau la animale- care, impreuna, reusesc sa realizeze o singura sarcina, care este, ca magnitutdine, dincolo de scala oricarui individ”, a explicat Rubenstein, intr-un comunicat oferit de Scoala de Inginerie de la Harvard.

Desi oamenii de stiinta au mai determinat roboti sa finalizeze sarcini complete pana acum, aceasta este prima oara cand o astfel de “armata” mare a operat impreuna.

Radhika Nagpal, unul dintre cercetatorii implicate in studiu, a spus ca Kilobotii demonstreaza potentialul robotilor de a se auto-organiza la o scara mai larga.

“Vom vedea un numar mare de roboti lucrand impreuna, chiar daca este vorba de sute de roboti care vor lucra impreuna ca sa abiliteze mediul sau sa ofere un raspuns rapid in cazul unui dezastru sau milioane de masini care se auto-conduc pe drumurile noastre”, a explicat Nagpal.

Punctul critic va fi sa intelegem cum putem sa proiectam “sisteme bune” la o asemenea scara, a mai spus acesta.