Valentina Matvienko va fi noul presedinte al Consiliului federatiei, parlamentul Rusiei. Altfel spus, fostul guvernator al Sankt-Petersburgului, oras supranumit Venetia Rusiei sau capitala de nord a tarii, va deveni al treilea om al celui mai intins stat din lume. Ideea a fost aprobata de Dmitri Medvedev, spre nemultumirea actualului speaker al forului legislativ, Serghei Mironov, un lider marcant al partidului lui Vladimir Putin, Rusia unita, care a acuzat-o de subminare pe cea care si-a castigat in ultimii ani calificativul de „Doamna de fier” a Rusiei.​

Valentina Matvienko, in umbra lui PutinFoto: Reuters

„Imi place ideea si cred ca Valentina Matvienko este un om cu o larga experienta de stat, un guvernator de mare succes, care a ocupat inclusiv in guvernul Rusiei funtii de inalta raspundere, un om care pune cu adevarat suflet in ceea ce face, capabil sa duca lucrurile la bun sfarsit. Iar daca un loc central in ierarhia statului va fi ocupat de o femeie, acest lucru va insemna un plus de modernizare pentru statul nostru, care se va dezvolta mai bine”, a spus liderul de la Kremlin.

Cu o astfel de caracterizare, Matvienko are toate sansele sa urce chiar mai sus de functia de presedinte al Consiliului federatiei, comenta, mai gluma, mai in serios, presa rusa, respingand, in acelasi timp, speculatiile potrivit carora victoria zdrobitoare (96% din sufragii) a lui Matvienko in alegerile municipale reprezinta, de fapt, un nou episod in confruntarea ascunsa dintre seful statului si premierul Vladimir Putin in ajunul prezidentialelor de anul viitor.

O victorie care i-a deschis fostului guvernator calea spre Consiliul federatiei. De-a lungul carierei sale, Matvienko a beneficiat de sprijinul fostului ministru de externe si, ulterior, premier, Evgheni Primakov, dar si al predecesorului lui Medvedev la conducerea Rusiei, Vladimir Putin, care a dorit intotdeauna sa faca din Sankt-Petersburg, orasul sau natal, o bijuterie a statului. Motiv pentru care, in calitate de guvernator al Sankt-Petersburgului, Matvienko a beneficiat de importante fonduri bugetare si de o sustinere totala pentru toate initiativele sale. Interesant este ca locuitorii orasului de pe Neva nu o indragesc pe Matvienko, prezentata drept politician de moda veche.

Dar cine este Matvienko? Nascuta in 1949, Matvienko si-a facut studiile in Ucraina, unde a absolvit cursurile unui liceu cu profil farmaceutic. Mutandu-se la Leningrad, ea a primit diploma Institutului de chimie-farmaceutica, dar nu a practicat niciodata meseria pentru care s-a pregatit, preferand sa-si canalizeze eforturile si talentele spre o cariera politica.

Astfel, in 1984 ea devine prim secretar al Comitetului raional al Komsomolului, pentru ca doi ani mai tarziu sa ajunga vicepresedintele comitetului executiv al consiliului municipal Leningrad, unde s-a ocupat de cultura si educatie.

In perioada 1989-1991, Matvienko a fost deputat in Sovietul suprem al URSS, unde a reprezentat Uniunea femeilor sovietice. Dupa dezintegrarea URSS, ea a devenit primul ambasador al Rusiei in Malta, unde a lucrat pana in 1994 si de unde a revenit la Moscova ca angajat al Ministerului de externe. A urmat o noua misiune in Grecia, intrerupta insa brusc odata cu rechemarea in tara in functia de vicepremier in guvernul Primakov.

Dupa demisia guvernatorului Sankt-Petersburgului, Vladimir Iakovlev, Matvienko si-a depus candidatura, sprijinita puternic de presedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin. A fost o perioada cand relatiile dintre cei doi au trezit numeroase zvonuri rautacioase.

In octombrie 2003 ea castiga alegerile din primul tur cu 63,12% din voturi. In 2006, cand Putin a modificat procedura de desemnare a guvenatorilor, Matvienko demisioneaza pentru a fi reconfirmata ulterior in functie de acelasi Putin, dar dupa noua procedura.

In decembrie 2009 ea a intrat in partidul Rusia unita.

In anii petrecuti ca guvernator al Sankt-Petersburgului, Matvienko a devenit pentru opozitia locala un personaj la fel de deranjant, precum Iuri Lujkov la Moscova. Nemultumire a trezit in special politica de reconstructie a orasului care, afirma majoritatea celor care apara traditia, a distrus trasaturile istorice ale Peterburgului. Fiul lui Matvienko, Serghei, in varsta de 38 de ani, este in prezent director general al companiei VTB-Developtment, care intra in grupul bancar VTB. El figureaza pe lista miliardarilor rusi intocmita de revista Finans, cu o avere estimata la 4,9 miliarde ruble.