Politia norvegiana l-a dus pe Anders Behring Breivik, extremistul de 32 de ani care a marturisit ca este autorul atacurilor din 22 iulie, inapoi pe insula Utoya, pentru a face o reconstituire a masacrului in care a ucis 69 de persoane, relateaza Reuters.

Anders Breivik, surprins din elicopter in timpul masacruluiFoto: Reuters

Ziarul norvegian VG a publicat sambata seara imagini cu atacatorul Anders Breivik, adus de politie pe insula Utoya, unde timp de opt ore a povestit anchetatorilor cum si-a ucis victimele.

Bine pazit de politisti inarmati, acesta purta o vesta antiglont, avea catuse si era legat cu corzi.

Intr-una dintre fotografiile surprinse de ziarul norvegian, Breivik este infatisat stand intr-o pozitie de tragere, ca si cum ar tinti cu arma pe cineva din apa care incearca sa fuga inot.

Politia a confirmat ca Breivik a fost dus sambata pe insula Utoya si a anuntat ca mai multe informatii vor fi oferite in cursul zilei de duminica, intr-o declaratie de presa.

UPDATE: Procurorul politiei, Paal-Fredrik Hjort Kraby, a declarat presei ca "multe noi detalii" au fost dezvaluite in cele opt ore petrecute pe Utoya. Kraby l-a descris pe Breivik drept "calm si cooperant", asa cum a fost si de-a lungul celor aproape 60 de ore de interogatoriu efectuate de cand a fost arestat. Alte declaratii ale procurorului:

  • "Am reusit sa-i starnim memoria in legatura cu ce s-a intamplat acolo".
  • "Era limpede ca suspectul nu a fost total netulburat ca se afla din nou pe Utoya, dar nu a dorit sa vorbeasca despre asta cu nimeni si nu si-a exprimat niciun fel de regret sau remuscare pentru actiunile sale".
  • "Chiar daca Breivik a admis ca el a comis atacurile, era necesara o reconstituire amanuntita, pentru a le arata supravietuitorilor si rudelor victimelor ce s-a intamplat exact".
  • "Este important ca ei sa afle cat mai multe despre ce s-a intamplat pe insula, chiar daca vor trebui sa le afle de la insusi atacatorul".
  • "Cautam sa descoperim cat mai multe detalii posibile despre fiecare omor in parte".