Oficiali din domeniul luptei impotriva terorismului au declarat ca presedintele Barack Obama a fost avertizat ca o grupare al-Qaeda din Yemen incearca sa produca ricina, pentru a fi introdusă în explozibili de mici dimensiuni pentru atacuri împotriva SUA, relateaza Daily Telegraph.

New York Times, care citeaza documente clasificate si oficiali care nu au dorit sa isi dea numele, relateaza ca teroristii au achizitionat cantitati mari de seminte de ricin, din care se extrage toxina, pe care le trimit intr-o zona tribala din Yemen, controlata de insurgenti, pentru a fi procesate.

Ricina este atat de otravitoare, incat inhalarea unor granule minuscule este suficienta pentru a provoca moartea. A fost folosita in mai multe atacuri mortale, inclusiv asasinarea dizidentului bulgar Georgi Markov in Londra in 1978.

Obama a fost informat ca atacul nu este iminent, iar organizatia nu e reusit sa gaseasca, inca, o modalitate de a dispersa ricina ca arma.

Oficialii americani considera ca scopul final este ca al-Qaeda sa gaseasca modalitati de impachetare a pudrei albe in jurul explozibilului si sa il detoneze in spatii publice aglomerate, cum ar fi aeroporturi sau mall-uri.