Primul portavion chinezesc, o fosta nava sovietica achizitionata in 1998 de la Ucraina, pentru 20 de milioane de dolari, va efectua primele iesiri de incercare saptamana viitoare, pe fondul tensiunilor in crestere din marea Chinei meridionale, a anuntat marti presa din Hong Kong, citata de AFP.

VaryagFoto: YouTube

La inceputul lui iunie, Armata populara de eliberare (APE) a recunoscut oficial existenta acestei nave care incarneaza ambitiile navale ale Chinei, intr-un interviu acordat de seful statului major al APE, generalul Chen Bingde, unui cotidian din Hong Kong.

Acelasi cotidian citeaza marti surse miliare care afirma ca portavionul va efectua primele teste in 1 iulie, dar nu va fi lansat oficial inainte de octombrie 2012.

Data efectuarii testelor a fost devansata din cauza tensiunilor tot mai mari din marea Chinei meridionale, unde se afla arhipelagurile Paracels si Spratleys.

Aceste doua arhipelaguri, disputate de China, Vietnam, Filipine, Malaezia si Taïwan, sunt bogate in hidrocarburi si ocupa o pozitie strategica.

Armata chineza "spera ca aceasta demonstratie de forta a Marinei va descuraja celelalte tari care tintesc marea Chinei meridionale si va calma tensiunile", spun sursele citate.

Armata Chinei a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Portavionul, cu o lungime de 300 de metri si care se chema anterior Varyag (Viking), se afla in prezent in portul Dalian (nord-est).