Eruptia vulcanului Puyehue din Chile, care a debutat pe 4 iunie, nu da niciun semn de stabilizare, iar norul inalt de cenusa rezultata ar putea afecta traficul aerian timp de cateva luni, relateaza Reuters. Zboruri din Argentina, Uruguay, Peru si chiar Australia au fost oprite, in timp ce drumurile din zona sunt acoperite de cenusa.

Drum acoperit de cenusa in ArgentinaFoto: Agerpres/AP

"Nu sunt semne ca situatia se va schimba sau stabiliza pe termen scurt. Cenusa, cum am vazut la ultima eruptie, ar putea rezista in aer luni de zile. In cazul in care coloana continua sa masoare 9 km, se poat raspandi cu usurinta", a declarat directorul serviciului national de geologie si minerit din Chile.

In Peru, presedintele tarii a fost nevoit sa traverseze un rau cu vaporul. Autoritatile din Brazilia au declarat ca cenusa a ajuns pana in orasele Porto Alegre si Florianopolis.

Principalele aerporturi din Argentina si Uruguay raman inchise, ceea ce pune in pericol inceputul campionatului continental de fotbal, Copa America, din Argentina, de luna viitoare.

In zonele din apropiere de vulcan au fost evacuati 4.000 de oameni.

Zboruri din si inspre vestul Australiei au fost de asemenea anulate, dupa ce companiile Qantas, Virgin si Jetstar au considerat ca cenusa deasupra orasului Perth este prea joasa.