Moartea lui Osama bin Laden nu a avut niciun efect pe teren in Afganistan, unde obiectivele armatei SUA au ramas aceleasi, a anuntat joi numarul doi al fortelor armate americane din Afganistan, generalul David Rodriguez, potrivit AFP.

"Obiectivele noastre raman aceleasi: sa impiedicam al-Qaeda sa beneficieze de un sanctuar si sa oprim talibanii sa recucereasca Afganistanul. Moartea lui Osama bin Laden n-a schimbat aceasta misiune, de fapt nu am vazut niciun efect al mortii sale pe teren", a declarat Rodriguez intr-o conferinta de presa.

Presedintele Barack Obama a fixat pentru iulie 2011 inceperea retragerii trupelor americani din Afganistan. SUA si NATO trebuie sa transfere securitatea fortelor afgane pana la finalul lui 2014.

"Am reusit ca fortele de securitate afgane sa se concentreze asupa locurilor potrivite si am obtinut sprijinul multor actori din societatea civila pentru a-si concentra angajatii si programele lor formidabile asupra regiunilor-cheie care au fost eliberate", a declarat Rodriguez.

In ceea ce priveste fortele afgane, generalul a insistat asupra faptului ca trebuie "asumate mai multe riscuri si sa li se acorde mai multa incredere".

Aproximativ 130.000 de militari ai fortei NATO in Afganistan (ISAF), dintre care doua treimi sunt americani, sunt mobilizati pentru a sustine Guvernul presedintelui Hamid Karzai in fata insurectiei conduse de talibani de cand au fost inlaturati de la putere, de o coalitie internationala, la sfarsitul lui 2001.

Dupa moartea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, la 2 mai, membri ai Congresului american au cerut incheierea razboiului din Afganistan care, in opinia lor, nu mai are sens.