Presedintele Ungariei Pal Schmitt a semnat, luni, decretul de promulgare a noii constitutii a tarii, in pofida criticilor dure venite din partea societatii civile, a organizatiilor pentru drepturile omului si a partidelor de opozitie, relateaza AFP.

Ceremonia de semnare a Constitutiei a avut loc la Palatul prezidential si a fost transmisa in direct atat de postul public de televiziune, cat si de canalele TV private din Ungaria.

Odata cu ratificarea acesteia de catre seful statului, noua lege fundamentala - care a fost deja adoptata de parlamenul ungar in urma cu o saptamana - va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012.

"O noua constitutie a luat nastere, una care va fi mandria generatiilor viitoare de unguri", a spus presedintele Pal Schmitt.

Schmitt este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban, al carui partid de centru-dreapta Fidesz detine o majoritate de doua treimi in legislativul de la Budapesta. Orban a descris ratificarea noii Constitutii intr-o zi de Paste drept "un semn al destinului".

O Constitutie controversata

Noua Constitutie ultraconservatoare a Ungariei, in care exista referiri la Dumnezeu, crestinism si familia traditionala, a fost adoptata, lunea trecuta, de Parlamentul de la Budapesta, cu votul singurului partid la putere Fidesz.

"Am trait un moment istoric. Textul recunoaste crestinismul ca fundament al civilizatiei noastre, dar constitutia garanteaza libertatea morala", a declarat presedintele parlamentului, Laszlo Kover, la finalul votului asupra textului care poarta amprenta premierului conservator Viktor Orban.

In timp ce socialistii (MSZP) si partidul de stanga al liberal-verzilor (LMP) au decis sa nu participe la vot, extrema dreapta (Jobbik) a votat impotriva textului, botezat de o parte din presa drept "Constitutia Orban".

Noua lege fundamentala a Ungariei a fost aspru criticata nu numai de partidele de opozitie, ci si de comunitatea internationala, care denunta "atacul la pluralism", intoleranta la adresa minoritatilor religioase sau sexuale.

- In preambulul sau, textul face referire la Dumnezeu si la crestinism ca unificatori ai natiunii, fapt vazut ca discriminatoriu la adresa ateilor si celor care apartin altor religii.

- Tot in preambul, natiunea politica si natiunea etnica sunt amestecate. Constitutia promite pastrarea "unitatii spirituale si intelectuale" a natiunii ungare.

- Textul deschide de asemenea posibilitatea unei interdictii a avortului: "viata fetusului trebuie protejata din momentul conceptiei sale".

Alte modificari importante aduse de noua Constitutie:

- micsorarea puterilor Curtii Constitutionale, prin eliminarea deciziilor privind bugetul si taxele

- stipuleaza obligativitatea statului ungar de a fi responsabil pentru etnicii maghiari din afara tarii

- sporeste puterile presedintelui in privinta numirii conducerii Bancii Centrale

- limiteaza datoria publica

- defineste casatoria drept uniunea dintre un barbat si o femeie

- Guvernul are drept de veto in ceea ce priveste indatorarea consiliilor locale

Criticii se tem ca noua Constitutie va transforma ideologia nationalista, conservatoare a partidului de guvernamant condus de premierul Viktor Orban intr-o doctrina de stat care va consolida puterea partidului si ar putea aduce atingere sistemului democratic maghiar.