Parlamentul ungar a adoptat luni noua constitutie ultraconservatoare, in care exista referiri la Dumnezeu, crestinism si familia traditionala, cu 262 voturi pentru, 44 impotriva si o abtinere, relateaza AFP.

"Am trait un moment istoric. Textul recunoaste crestinismul ca fundament al civilizatiei noastre, dar constitutia garanteaza libertatea morala", a declarat presedintele parlamentului, Laszlo Kover, la finalul votului asupra textului care poarta amprenta premierului conservator Viktor Orban.

In timp ce socialistii (MSZP) si partidul de stanga al liberal-verzilor (LMP) au decis sa nu participe la vot, extrema dreapta (Jobbik) a votat impotriva textului, botezat de o parte din presa drept "Constitutia Orban".

In preambulul sau, textul face referire la Dumnezeu si la crestinism ca unificatori ai natiunii, fapt vazut ca discriminatoriu la adresa ateilor si celor care apartin altor religii de catre oponenti.

Tot in preambul, natiunea politica si natiunea etnica sunt amestecate. Constitutia promite pastrarea "unitatii spirituale si intelectuale" a natiunii ungare.

Textul deschide de asemenea posibilitatea unei interdictii a avortului: "viata fetusului trebuie protejata din momentul conceptiei sale".

Noua constitutie trebuie sa fie semnata de seful statului, Pal Schmitt, un apropiat al lui Orban, pe 25 aprilie, urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2012.