Noua Constitutie a Ungariei, adoptata luni de Parlamentul de la Budapesta, e aspru criticata de o parte a comunitatii internationale pentru "atacul la pluralism", intoleranta la adresa minoritatilor religioase sau sexuale. Comentatori ai televiziunii publice germane, citati de Der Spiegel, au spus dupa momentul votului ca "Ungaria e rusinea Europei".

Criticii se tem ca noua Constitutie va transforma ideologia nationalista, conservatoare a partidului premierului Viktor Orban (de guvernamint) intr-o doctrina de stat care va consolida puterea partidului si ar putea aduce atingere sistemului democratic maghiar.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Germaniei, Werner Hoyer, a declarat pentru Der Spiegel ca noua Constitutie este chiar mai ingrijoratoare decit legea mass-media, care a tras Ungaria intr-un scandal international.

"Abia daca mai ramine o urma de pluralism, varietate a opiniilor, castigurile de baza ale unei societati libere. Daca vorbesti cu oameni din Ungaria despre politica, vezi frica, ca in vechea Germanie de Est. In aceasta forma, locul Ungariei nu mai este in UE. E rusinea Europei. Dar Europa nu spune nimic" - astfel a comentat postul public de televiziune ARD votul din Ungaria.

Principalele modificari aduse de noua Constitutie:

- micsorarea puterilor Curtii Constitutionale, prin eliminarea deciziilor privind bugetul si taxele

- stipuleaza obligativitatea statului ungar de a fi responsabil pentru etnicii maghiari din afara tarii

- sporeste puterile presedintelui in privinta numirii conducerii Bancii Centrale

- limiteaza datoria publica

- defineste casatoria drept uniunea dintre un barbat si o femeie

- in preambul face referire la Crestinism

- Guvernul are drept de veto in ceea ce priveste indatorarea consiliilor locale