Consiliul pentru drepturile omului de pe langa Kremlin i-a recomandat presedintelui Dmitri Medevdev sa ia decizia de a ingropa cadavrul lui Lenin, care se afla din 1924 intr-un mausoleu din Piata Rosie, in Moscova, potrivit unui raport publicat joi pe site-ul de internet al ONG-ului rusesc Memorial si citat de AFP.

"Trebuie luata aceasta decizie de a-l ingropa pe Lenin", recomanda acest consiliu, intr-un raport care a fost transmis in februarie sefului statului.

Consiliul argumenteaza ca o astfel de masura ar permite Rusiei sa se distanze, la 20 de ani de la caderea regimului sovietic, de trecutul sau comunist.

Consiliul propune si interzicerea accesului in functiile publice a politicienilor care neaga represiunea din regimul stalinist si interzicerea denumirii strazilor cu numele organizatorilor acestor represiuni.

Rusia trebuie sa-si construiasca identitatea pornind de la mostenirea sa culturala, in special autorii si poetii, subliniaza acest raport.

"Nu suntem tara lui Lenin sau a lui Stalin, ci tara lui Puskin, Gogol, Tolstoi si Pasternak", se arata in raportul inaintat presedintelui Dmitri Medvedev.

Partidul Comunist a criticat dur acest document.

Chestiunea ingroparii lui Lenin are un potential "conflictual colosal" si sta marturie pentru "vointa Consiliului pentru drepturile omului si a autoritatilor de la adevaratele probleme", a declarat Ivan Melnikov, vicepresedintele comunistilor, pentru cotidianul Kommersant.

Problema ramasitelor parintelui Revolutiei bolsevice revine in mod regulat in atentia opiniei publice in Rusia de la caderea URSS, in 1991.

Cu toate acestea, niciun lider politic nu a indraznit sa ia o astfel de decizie pana in prezent, in conditiile in care fostul lider bolsevic este in continuare venerat de numerosi rusi, in special in randul varstinicilor.

Potrivit unui sondaj realizat de partidul aflat la putere, Rusia Unita, in ianuarie, peste doua treimi dintre rusi doresc ca Lenin sa fie scos din mausoleul din Piata Rosie si sa fie inhumat.