Opozitia de stanga din Franta se declara indignata de afirmatiile "inspaimantatoare" ale ministrului de Interne Claude Gueant, care a vorbit despre o "cruciada", intr-o declaratie legata de interventia internationala din Libia, relateaza AFP.

Luni seara, Claude Gueant a adus un omagiu actiunii conduse de presedintele Nicolas Sarkozy, in momentul in care "lumea intreaga se pregatea sa contemple la televizor masacrele comise de colonelul Gaddafi".

"Din fericire, presedintele a preluat fraiele cruciadei pentru a mobiliza Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, si apoi Liga Araba si Uniunea Africana", a continuat Claude Gueant, numit la finele lui februarie ministru de interne, dupa ce a fost din 2007 mana dreapta a lui Nicolas Sarkozy la Palatul Elysee.

"Cand vorbesti de cruciada, este ingrozitor, este o eroare profunda de analiza, este o eroare politica, este o greseala de amator", a declarat miercuri seful Partidului Socialist, Martine Aubry, la radio RTL.

Interventia in Libia "nu este Occidentul impotriva Orientului, nu este lumea dezvoltata impotriva unei alte lumi care ar putea fi lumea araba", a spus ea.

Ministrul de Interne starnise indignarea stangii si saptamana trecuta, cand afirmase ca francezii "au cateodata sentimentul ca nu mai sunt la ei acasa" din cauza unei "imigratii necontrolate".

Declaratia sa legata de cruciada a starnit reactii pe toata scena politica, de la centru pana la extrema dreapta.

Presedintele Miscarii democrate (centru), Francois Bayrou, a calificat drept o "greseala" folosirea cuvantului "cruciada", pentru ca este "periculos sa faci politica fara sa cunosti istoria si mentalitatea oamenilor".

Presedintele Frontului National (extrema dreapta), Marine Le Pen, a apreciat ca interventia militara in Libia ar putea avea un impact negativ "in opinia publica araba, mai ales daca dl. Gueant se distreaza vorbind de cruciada, ceea ce lasa sa se inteleaga ca este un razboi al Occidentului impotriva tarilor arabe".

In Rusia, premierul Vladimir Putin a facut si el referire la cruciada, dar intr-un sens negativ, pentru a critica rezolutia 1973 a ONU. El a asimilat acest text cu un "apel al cruciatilor".

Duminica, Muammar Gaddafi afirmase ca nu va lasa niciodata "tarile cruciate" sa preia controlul asupra Libiei si sa-i exploateze petrolul.