Francezii au cateodata sentimentul ca nu mai sunt la ei acasa, din cauza unei "imigratii necontrolate", a declarat joi ministrul francez de Interne, Claude Gueant, citat de AFP.

"Francezii, din cauza emigratiei necontrolate, au cateodata sentimentul ca nu mai sunt la ei acasa, sau au sentimentul unor practici care se impun la ei si care nu corespund regulilor noastre de viata sociala", a afirmat Claude Gueant, la radio Europe 1.

"Compatriotii nostri vor sa-si aleaga modul de viata, eu nu vor sa le fie impus un mod de viata", a insistat ministrul.

Claude Gueant a aparat dezbaterea pe care vrea sa o lanseze partidul prezidential UMP in 5 aprilie, privitoare la islam si laicitate, si care ingrijoreaza musulmanii francezi.

Guvernul a lansat in 2009-2010 o dezbatere controversata asupra conceptului de "identitate nationala". Cu 14 luni inainte de alegerile prezidentiale si in fata ascensiunii extremei dreapta in sondaje, problema locului islamului a revenit in dezbaterea politica.

Franta are intre 5 si 6 milioane de musulmani, cea mai mare comunitate de acest tip din Europa.

Mai multe sondaje o coteaza pe Marine Le Pen, liderul Frontului National, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, alaturi de candidatul socialist, in detrimentul presedintelui Nicolas Sarkozy, care ar fi eliminat in primul tur.