Vom reconstrui Japonia inca o data si vom depasi aceasta tragedie, a declarat vineri premierul japonez, Naoto Kan, in cadrul unui discurs televizat: "Dupa al doilea razboi mondial Japonia se confrunta cu cea mai mare criza. Primim sprijin la nivel mondial. Nu avem timp sa fim pesimisti".

"Dupa al doilea razboi mondial am avut o crestere economica miraculoasa gratie eforturilor poporului japonez si acesta a fost modul in care natiunea japoneza a fost construita", a mai spus Naoto Kan, citat de agentiile internationale de stiri.

Premierul japonez a sustinut ca situatia de la centrala Fukushima ramane in continuare foarte grava. Kan a promis ca statul va prelua "controlul ferm" asupra situatiei de la centrala nucleara Fukushima.

Japonia a crescut nivelul de gravitate de la 4 la 5 la centrala nucleara de la Fukushima, a anuntat vineri Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Nivelul este similar celui instituit in 1979, in urma accidentului de la Three Mile Island Nuclear Generating Station din Pennsylvania (Statele Unite).

Autoritatile japoneze au ridicat nivelul de gravitate la Fukushima Daiichi la 5, pe o scala de la 1 la 7, ceea ce clasifica situatia de la centrala nucleara ca "un accident cu consecinte extinse".

BBC scrie ca ridicarea nivelului de gravitate plaseaza Fukushima la doar doua niveluri in urma dezastrului de la centrala nucleara de la Cernobal, din 1986.

Situatia de criza de la centrala Fukushima a fost declansata de seismul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter si tsunamiul care au lovit Japonia vinerea trecuta. Peste 16.000 de persoane au murit sau sunt date disparute in urma tragediei.

Oficial, numarul mortilor este in prezent de 6.405 persoane, in timp ce 10.200 de persoane sunt disparute.