Zeci de mii de cetateni din Yemen au iesit pe strazile din Sanaa joi intr-un miting pe care l-au numit "Ziua Furiei", pentru a cere o schimbare de putere, sustinand ca promisiunea presedintelui Ali Abdullah Saleh de a renunta la putere in 2013 nu este suficienta, anunta Reuters si AFP. La cateva sute de metri, alte zeci de mii de persoane, partizane ale regimului, au organizat demonstratii pro-Saleh.

Manifestatii antiguvernamentale in YemenFoto: Reuters

UPDATE Niciun incident grav n-a fost semnalat in timpul celor doua manifestatii, care au luat sfarsit la inceputul dupa-amiezii, cand yemenitii se intalnesc de obicei pentru a mesteca khat, o planta care da stari de euforie, foarte populara in Yemen si cunoscuta drept "alcoolul musulmanilor".

"Vom continua lupta noastra pasnica pana la caderea acestui regim injust," au clamat oratorii Forumului comun, o alianta a opozitiei parlamentare, adresandu-se unei multimi estimate de orgnizatorii mitingului la 100.000 de persoane.

Pe de alta parte, si organizatorii miscarii pro-Saleh au anuntat ca au reusit sa adune 100.000 de simpatizanti ai guvernului in Piata Al-Tahrir (Libertatii) din Sanaa.

Vezi imagini difuzate de o televiziune guvernamentala din Yemen:

Proteste anti-guvernamentale au avut loc si in alte orase din sudul tarii.

"Poporul vrea schimbare de regim. Nu coruptiei, nu dictaturii", strigau protestatarii langa Universitatea din Sanaa.

Organizatorii mitingului sustin ca promisiunea facuta de Saleh miercuri de a nu mai candida pentru un nou mandat cand actualul expira, in 2013, nu este suficienta. "Evenimentele de astazi vor aduce mai multa presiune pe presedintele Saleh, care va prezenta noi concesii opozitiei", a precizat unul dintre organizatori.

Protestatarii au afisat solidaritate cu egiptenii. "Dumnezeu sa ii ajute pe fratii egipteni in fata tiranului Mubarak!" au scandat acestia.

SUA se bazeaza pe Saleh pentru a sprijini lupta impotriva al-Qaeda din regiune. Instabilitatea in Yemen ar prezenta probleme serioase pentru securitatea tarilor din Golf, noteaza Reuters.