Cunoscutul spion rus Anna Chapman intentioneaza sa participe la ceremoniile dedicate aniversarii bataliei de la Stalingrad. Chapman, supranumita „agentul 90-60-90”, este asteptata la Volgograd in zilele de 1 si 2 februarie. Expertii locali considera vizita lui Chapman in orasul-erou de pe Volga drept inceputul campaniei ei electorale pentru Duma de Stat, scrie Nezavisimaia gazeta. Anna Chapman este unul dintre agentii rusi sub acoperire ce au fost arestati si deportati de catre autoritatile americane in scandalul retelei de spionaj in favoarea Rusiei, in vara anului trecut.

Anna Chapman a ajuns vedeta in Rusia dupa acest scandalFoto: Captura Youtube.com

Sosirea sex-simbolului serviciilor speciale rusesti si unul dintre liderii miscarii de tineret a Rusiei Unite, Molodaia gvardia, nu este insa privita cu ochi buni de unii dintre oamenii din anturajul guvernatorului din trei motive.

In primul rand, elita politica locala se intreaba cat de potrivita va fi prezenta printre veteranii care depun coroane de flori la focul vesnic, a „fetei de pe coperta MAXIM".

In al doilea rand, cum va arata frumoasa spioana alaturi de guvernatorul Anatoli Brovko, o figura destul de modesta, si de inaltii functionari ai administratiei din Volgodrad.

In al treilea rand, dar nu cel mai lipsit de importanta aspect, cum va reflecta presa actiunea, unde, alaturi de Chapman, vor fi prezenti deputati ai Dumei de stat si ai adunarii legislative regionale, sefii unor departamente federale etc.

„Este de la sine inteles ca odata cu aparitia lui Chapman, toate privirile jurnalistilor vor fi atintite spre ea, iar ceilalti invitati vor intra intr-un con de umbra", s-au plans functionarii locali.

Politologul Vitali Arkov este de parere ca venirea lui Chapman confirma zvonurile privind participarea „agentului 90-60-90” in alegerile pentru Duma de stat. „Chapman a inceput sa-si construiasca o cariera politica energica. Dupa toate probabilitatile, numele ei va figura pe lista candidatilor din partea partidului puterii pentru parlamentul federal. Avand in vedere ca s-a nascut la Volgodrad, unde popularitatea ei este uriasa, se poate presupune ca Chapman va candida pentru regiunea Volgograd”, a estimat analistul.

"Noua Mata Hari"

In vara trecuta, Anna Chapman a fost deportata in Rusia, impreuna cu ceilalti zece agenti arestati de catre FBI. Ea este fiica unui fost agent KGB si a fost sotia britanicului Alex Chapman intre 2002-2006. Autoritatile britanice au anuntat dupa arestarea spionilor ca investigheaza daca fostul agent si-a recrutat fiica pentru serviciile secrete ruse in timp ce aceasta a locuit la Londra.

Alex Chapman a declarat ca tatal sotiei sale este un ofiter important in fortele securitatii din Rusia.

Anna Kushchenka, acum in varsta de 28 de ani, s-a casatorit cu Alex Chapman in 2002, dupa ce s-au cunoscut intr-un club de noapte din Londra. Cei doi au divortat in 2006, dar au pastrat legatura. Femeia, care avea si cetatenie britanica, s-a mutat ulterior in SUA. Autoritatile americane au acuzat-o ca a fost "un agent sofisticat al Rusiei".

Avocatul american al femeii a afirmat ca, dupa ce a fost expluzata din SUA, Chapman a sperat sa se intoarca in Marea Britanie, insa autoritatile de la Londra au anuntat si ele ca pasaportul si cetatenia britanica i-au fost revocate. In plus, ea nu va mai fi lasata sa viziteze vreodata Marea Britanie.