Autoritatile din Iran au suspendat sentinta cu moartea prin spanzurare a unei femei, a carei pedeapsa initiala - omorarea cu pietre - a starnit un val de proteste vehemente la nivel international, transmite Reuters, citand un membru al Parlamentului de la Teheran. Pedeapsa cu moartea pentru Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost schimbata in 10 ani de inchisoare.

Sakineh Mohammadi Ashtiani Foto: Agerpres

Anul trecut, justitia iraniana o condamnase la moarte prin lapidare pe femeie, gasita vinovata pentru adulter, insa sentinta a fost suspendata dupa ample proteste la nivel international. Sakineh Mohammadi Ashtiani urma totusi sa fie spanzurata, deoarece ar fi fost complice la asasinarea sotului sau.

Presedintele Comisiei parlamentare din Iran pentru drepturile omului, Zohre Elahian, a afirmat insa, intr-o scrisoare trimisa presedintelui brazilian Dilma Rousseff, ca sentinta cu moartea prin spanzurare a fost suspendata in urma rugamintilor venite din partea copiilor femeii.

Elahian a afirmat ca Ashtiani a fost condamnata la 10 ani de inchisoare. Femeia a fost arestata in 2006.

Reuters reaminteste ca, in 2010, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a oferit azil lui Ashtiani, insa propunerea a fost respinsa de Iran. Lula este "un personaj uman si sensibil", insa el nu are toate datele despre caz, au spus atunci iranienii.

Relatiile dintre Brazilia si Iran s-au imbunatatit simtitor in ultimii ani, dupa ce oficialii brazilieni au incercat sa medieze conflictul dintre Teheran si Occident pe marginea dosarului nuclear iranian.

Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost condamnata la moarte dupa ce "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. In plus, el a sustinut ca Ashtiani a fost torturata in detentie. In septembrie 2010,ea a primit si 99 de lovituri de bici din cauza unei confuzii de identitate.

Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni, iar cazul a inrautatit relatiile dintre Iran si Occident.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Autoritatile din Iran resping acuzatiile de incalcare a drepturilor omului si sustin ca nu fac decat sa respecte legea islamica.