Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a cerut omologului sau de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, sa-i permita unei femei din Iran, condamnata la moarte prin lapidare, sa accepte o oferta de azil in Brazilia, a anuntat presa locala, citata de Reuters. Sakineh Mohammadi Ashtiani, mama a doi copii, a fost condamnata la moarte pentru adulter, insa protestele internationale au determinat autoritatile de la Teheran sa suspende executia pentru "revizuirea cazului".

Sakineh Mohammadi AshtianiFoto: Captura Youtube.com

"Ii cer liderului suprem al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, sa permita Braziliei sa-i acorde azil acestei femei", a declarat Lula. "Daca prietenia mea cu presedintele din Iran valoreaza ceva si daca femeia provoaca neliniste acolo, vrem sa o primim aici", a spus presedintele brazilian, adaugand ca il va suna pe Ahmadinejad pentru a discuta aceasta propunere.

Reuters precizeaza ca relatia dintre cele doua s-a intarit in acest an, dupa ce Brazilia a depus eforturi diplomatice de sustinere a programului nuclear iranian, despre care guvernul de la Teheran sustine ca are doar componente civile. Multe state occidentale afirma insa ca Iranul incearca sa realizeze o bomba nucleara.

La inceputul acestei saptamani, o campanie online ii cerea lui Lula sa intervina in favoarea lui Ashtiani, insa presedintele brazilian a spus ca nu le poate cere liderilor altor state sa incalce legile din proprile lor tari. Declaratiile facute de el sambata sugereaza insa ca Lula este dispus sa foloseasca relatia stransa cu Ahmadinejad pentru a cere eliberarea lui Mohammadi Ashtiani.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in orasul iranian Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni, iar un tribunal local a decis sa suspende executia pentru "revizuirea cazului".

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.