Mormintele faraonice, vechi de milenii, care si-au conservat pana in zilele noastre culorile vii ale picturilor interioare, isi vor inchide portile pentru turisti, ca sa se evite deteriorarea lor din cauza vizitelor continue. Ca urmare, in viitor nu vor putea fi admirate decat copii ale acestora, transmite vineri EFE, citat de Agerpres.

"Aceste morminte se vor distruge total in decurs de 200 de ani, din cauza respiratiei turistilor care le viziteaza", a avertizat, in cadrul unui interviu, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichitati, Zahi Hawass. In principal, sunt vizate mormintele regale din monumentalul oras Luxor, aflat la circa 700 de kilometri sud de Cairo.

"Unica solutie pentru a proteja antichitatile este sa le inchidem si sa realizam replici ale acestora, care vor putea fi vizitate de turisti", a afirmat Hawass.

Celebrul mormant al lui Tutankamon (1361-1352 i.e.n.), descoperit in 1922 de catre arheologul britanic Howard Carter in Valea Regilor din Luxor, si cunoscut a fi unicul gasit in stare intacta, va fi unul dintre cele care in curand isi vor inchide portile pentru vizitatori.

In noul proiect vor fi incluse si mormintele - deosebit de frumoase - ale lui Seti I, tatal lui Ramses al II-lea, care a domnit intre 1314 si 1304 i.e.n, din Valea Regilor, si al reginei Nefertari, sotia lui Ramses al II-lea, aflat in Valea Reginelor. De fapt, ambele morminte sunt deja inchise.