"Atat Romania, cat si Bulgaria, trebuie sa isi duca la capat munca pentru a adera la spatiul Schengen in martie 2011. La aceasta data, Bulgaria va indeplini toate conditiile tehnice pentru intrarea in zona Schengen. Sper ca si Romania va face eforturi la fel de mari pentru a fi pregatita de aderare la aceeasi data", spune, intr-un interviu acordat Standart News, ministrul bulgar de Externe, Nikolay Mladenov.

Oficialul bulgar considera ca Romania a reactionat diferit fata de tara sa in privinta unei legaturi intre aderarea la Schengen si raportul de monitorizare al Comisiei Europene, apreciind ca "sunt tari diferite si trateaza problemele in mod diferit".

Nikolay Mladenov spune insa ca "Guvernul bulgar spune problemelor pe nume", adaugand ca "Daca nu am fi avut probleme in sistemul judiciar, nu ar fi existat raportul de monitorizare. Sunt sigur ca, fara a face o legatura formala intre aderarea la Schengen si raportul CE, acestea vor fi sincronizate intr-un mod care sa permita Bulgariei sa se alature zonei Schengen pana la sfarsitul lui 2011".

In urma cu doua zile, ministrul de Externe Teodor Baconschi avertiza, referitor la aderarea la spatiul Schengen, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ca drept raspuns la o eventuala neadmitere in spatiul Schengen, Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE.

Declaratia lui Baconschi a venit dupa ce Traian Basescu declarase la 17 decembrie 2010 ca "Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in Uniune se obtin doar prin abordari confruntationale".

Avertismentul lui Baconschi legat de un posibil veto la aderarea Croatiei vine in contextul in care Germania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai aderarii Croatiei la UE - a anuntat oficial, prin vocea ministrului de Interne, ca vrea sa amane intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.