Aderarea Bulgariei la spatiul Schengen, programata pentru martie 2011, va fi amanata cu 6 luni, din cauza puternicei coalitii Franta - Olanda, care se opune, a declarat un expert german, citat de Novinite.

"Pe langa eforturile lor de a lega aderarea de Mecanismul de Cooperare si Verificare de catre Comisia Europeana, un raport recent pe securitatea de la frontiera cu Turcia a pus de asemenea la indoiala faptul ca Bulgaria este pregatita sa adere", a declarat Hans Gerhard Doering, consilier al ministerului bulgar de interne.

Potrivit acestuia, 560 de persoane care aveau interdictie sa treaca de granitele Uniunii Europene au ajuns in tara din noiembrie pana in prezent.

Doering a explicat ca exista doua rapoarte pe capacitatea Bulgariei de a proteja frontierele externe ale Uniunii, ambele negative.

"Personal nu sunt de acord cu aceste rapoarte. Exista unele pozitii, care sunt clar determinate de interese politice, nu exista alta explicatie", a spusl el.

Potrivit lui Doering, opozitia Frantei si Olandei este strans legata de probleme cum ar fi emigratia tiganilor, insa aceasta problema este mai serioasa in Romania.

"Dezbaterea s-a intensificat pe fondul temerilor ca imigranti ilegali din Grecia vor ajunge prin Bulgaria in vestul Europei", a explicat el.

Franta si Germania au solicitat oficial, printr-o scrisoare a ministrilor de interne ale celor doua tari, amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen.

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea pe care a putut sa o consulte RFI Romania. Ei vorbesc despre "carente", care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata. "Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare", spun cei doi ministri.