China urmeaza sa inmaneze joi primul sau premiu pentru pace, intr-o incercare de a contracara decizia din acest an a Comitetului Nobel din Norvegia de a-l recompensa pe disidentul chinez Liu Xiaobo, transmite CNN. Decernarea Premiului Confucius va avea loc cu doar o zi inainte de ceremonia de decernare a Nobelului pentru Pace, desfasurata la Oslo. 19 tari au anuntat ca vor boicota evenimentul din capitala norvegiana.

Liu XiaoboFoto: Agerpres

Organizatorii chinezi vor inmana Premiul Confucius in Beijing, pentru "a promova filozofia batranului intelept".

"China este o natiune importanta care a fost influentata de conceptul confucianist al pacii pentru o lunga perioada", a afirmat Tan Changliu, presedintele comitetului organizator. "Vrem sa promovam pacea dintr-o perspectiva estica", a afirmat oficialul.

"Europa este plina de tari mici care s-au luptat intre ele timp de secole. Nu vrem sa vedem oameni care nu inteleg pacea ruinand acest concept", a adaugat Tan Changliu.

Premiul Confucius este insotit de un cec in valoare de 15.000 de dolari.

Tan a refuzat sa ofere detalii despre grupul sau sau cum ia decizii comitetul format din cinci persoane. Potrivit unui comunicat, printre nominalizatii din acest an au fost Nelson Mandela, Bill Gates si Panchen Lama, un lider budist tibetan, loial Beijingului. Premiul va fi acordat fostului vicepresedinte taiwanez Lien Chan, pentru eforturile sale de a apropia China si Taiwanul.

La 8 octombrie, oficialii norvegieni au anuntat ca Liu Xiaobo a fost recompensat cu Premiul Nobel "pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China". Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989). Intelectualul in varsta de 54 de ani se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08". Manifestul cere drepturi si libertati democratice in China si a fost semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi.

Imediat dupa anuntul facut la Oslo, China a spus ca decizia Comitetului Nobel de a acorda distinctia disidentului Liu Xiaobo este "o obscenitate", ce contravine principiilor acestui premiu.

Ulterior, China a avertizat comunitatea internationala sa nu il sustina pe disidentul Liu Xiaobo. Reprezentanti ai guvernului de la Beijing au declarat ca vor exista "consecinte" pentru statele care il vor sustine pe Xiaobo in timpul ceremoniei de decernare a premiului. Mai multi diplomati de la Oslo au declarat ca au primit scrisori din partea ambasadei chineze in care erau avertizati in legatura cu consecintele participarii lor la ceremonie.

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a afirmat marti ca peste 100 de tari si organizatii s-au alaturat Chinei in boicotarea ceremoniei de la Oslo.

Comitetul Nobel, care a trimis invitatii catre 65 de ambasade din Norvegia, a afirmat ca 19 tari au anuntat ca nu vor participa la ceremonie. Potrivit The Guardian, ar fi vorba de China, Pakistan, Iran, Sudan, Rusia, Kazakhstan, Columbia, Tunisia, Arabia Saudita, Serbia, Irak, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filipine, Egipt, Ucraina, Cuba si Maroc.

Cotidianul norvegian Aftenposten a afirmat ca, anul trecut, toate tarile invitate si-au trimis reprezentanti la ceremonia de la Oslo, unde a fost premiat Barack Obama. Cu un an inainte, circa 10 state nu au participat la evenimentul unde a fost recompensat Martti Ahtisaari, fostul premier finlandez.