Premierul japonez Naoto Kan si omologul sau chinez, Wen Jiabao, au avut o intrevedere la finalul summit-ului Asia-Europa de la Bruxelles, in incercarea de a pune capat crizei diplomatice dintre tarile lor. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al guvernului japonez, care a precizat ca cei doi premieri au stabilit organizarea unor negocieri bilaterale la nivel inalt, precum si reluarea "schimburilor civile" intre cele doua state.

Criza diplomatica dintre Japonia si China a fost declansata la inceputul lunii septembrie, cand un vas de pescuit chinez a fost capturat de catre autoritatile nipone in largul unor insule mici din Marea Chinei Orientale, revendicate de cele doua tari.

Capitanul salutierului chinez a fost arestat timp de 16 zile in Japonia. Acesta a fost eliberat, apoi, si repatriat. In urma acestui gest, China a cerut Japoniei sa prezinte scuze, precum si o compensatie pentru aceasta detentie, insa aceasta solicitare a fost respinsa de autoritatile japoneze. Aceasta este cea mai grava criza diplomatica dintre cele doua tari de dupa 2006.