Armata pakistaneza acuza NATO ca a ucis trei dintre soldatii sai, in cadrul unui raid efectuat joi dimineata de elicoptere ale aliantei in zona de frontiera cu Afghanistanul si a blocat aprovizionarea terestra a trupelor fortei internationale, relateaza AFP.

Acesta este cel de-al patrulea incident de acest gen in mai putin de o saptamana, iar Alianta Nord-Atlantica a anuntat deschiderea unei anchete.

Autoritatile pakistaneze au blocat provizoriu convoaiele care aprovizioneaza trupele NATO in stramtoarea Khyber, principala cale de aprovizionare a fortelor internationale din Afghanistan.

Pakistanul a protestat vehement luni impotriva a doua prime "violari" ale spatiului aerian, in timpul unor raiduri efectuate de NATO vineri si sambata, declansate dintr-o regiune afghana controlata de soldatii americani din NATO. Alianta Atlantica a recunoscut aceste atacuri si a precizat ca a ucis peste 30 de insurgenti.

Forta NATO (ISAF) a invocat atunci "dreptul de a urmari" insurgentii daca este atacata in Afghanistan de talibani care se refugiaza adeseori in bazele din Pakistan.

Un al treilea atac de elicoptere a fost lansat luni, ucigand cinci civili. NATO a precizat ca elicopterele au deschis focul din Afghanistan si ca nu este la curent cu existenta unor victime.

"Joi dimineata, intr-un atac neprovocat, elicopterele NATO au patruns in spatiul nostru aerian si au vizat un post militar din corpul granicerilor, ucigand trei soldati si ranind alti trei", a declarat un inalt oficial militar, sub protectia anonimatului.

Informatia a fost confirmata pentru AFP de alti trei ofiteri din fortele de securitate pakistaneze.

Atacul a avut loc in satul Mandati Kandaw, din districtul tribal Kurram, aflat la granita cu provincia afghana Paktya.

Intr-un comunicat, ISAF a recunoscut ca aparatele sale au deschis focul asupra "unui grup de insurgenti care incercau sa traga cu mortiere asupra unei baze a coalitiei" din Paktya.

"Echipajul a raportat ca nu a patruns in spatiul aerian pakistanez si a apreciat ca pozitia insurgentilor este in teritoriul afghan", afirma ISAF.

"Responsabili militari pakistanezi au informat ISAF ca membri ai corpului de graniceri au fost atinsi de tiruri ale coalitiei. ISAF conlucreaza cu Pakistanul pentru (...) a stabili daca exista vreo legatura intre cele doua evenimente, incidentul facand in prezent obiectul unei anchete", subliniaza forta internationala a NATO.

Pakistanul este acuzat regulat, in special de Kabul, ca permite gruparilor insurgente afghane sa opereze in zonele sale tribale.

In schimb, Pakistanul nu mai protesteaza de mult impotriva tirurilor de rachete efectuate de dronele americane, devenite cvasi-cotidiene de la inceputul lui septembrie, si care tintesc membri al-Qaeda si aliatii lor, talibani pakistanezi si afghani.

Presa americana si pakistaneza afirma ca aceste atacuri efectuate de dronele CIA in teritoriul pakistanez sunt rezultatul unui acord secret intre Washington si Islamabad.