Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, intentioneaza sa interzica fumatul pe plaje, in parcuri si intr-o serie de locuri emblematice ale metropolei, precum Times Square, relateaza Le Figaro.

Proiectul de lege urmeaza sa fie prezentat in fata consiliului municipal, o simpla formalitate, dupa care fumatul va fi interzis in cele 1.700 de parcuri - inclusiv in cele 341 de hectare ale Central Park - si locuri de joaca din oras, precum si pe cei 22 de kilometri de plaje, locuri de promenada sau porturi.

Interdictia va viza si anumite zone pietonale urbane, precum celebrul Times Square, inchis partial circulatiei din luna februarie.

In cazul in care noile reglementari sunt incalcate, amenda este de 50 de dolari, o suma care a infuriat fumatorii, avand in vedere ca pretul unui pachet de tigari este cuprins intre 11 si 15 dolari.

Michael Bloomberg, fost fumator devenit un dusman declarat al tutunului, afirma ca are sustinerea a 65% din populatia orasului pentru implementarea acestei initiative legislative.

Potrivit studiilor de specialitate, persoanele care stau la mai putin de un metru de un om care fumeaza in aer liber inhaleaza pasiv aproape tot atat fum ca si in cazul in care scena s-ar petrece intr-un spatiu inchis, spune primarul metropolei.

"De acum inainte, cand new-york-ezii si turistii vor merge in parc sau pe plaja pentru a respira aer curat vor putea intr-adevar sa faca acest lucru", a afirmat Michael Bloomberg.