SUA au comemorat sambata 9 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, in contextul disputei care are loc intre sustinatorii si opozantii planurilor de constructie a unei moschei si unui centru musulman langa Ground Zero, fostul amplasament al World Trade Center, relateaza Reuters. Desi pastorul Terry Jones a renuntat la planurile controversate de a arde mai multe exemplare din Coran in semn de protest fata de extremismul musulman, cartea sfanta a Islamului a fost totusi implicata in cateva incidente in SUA.

Pagini din Coran, arse la New York pe 11 septembrie Foto: Reuters

Sute de oameni pro si contra construirii centrului cultural islamic si moscheii s-au adunat in New York la cateva ore dupa ceremoniile care au comemorat atacurile asupra turnurilor gemene. Protestele nu au dus la violente.

Au existat insa incidente care au implicat Coranul in Manhattan, un barbat fiind chiar escortat de politie din multime dupa ce a dat foc catorva pagini din carte. Separat, doi predicatori evanghelisti, fara afiliere la o biserica mare, au dat foc mai multor exemplare din Coran in curtea unuia dintre ei din Tennessee.

Pastorul bisericii din Florida care planuise arderea mai multor exemplare din Coran pe 11 septembrie a anuntat sambata ca renunta la initiativa, spunand ca nu va arde cartea sfanta a Islamului "nici astazi, nici alta data".

Jones anuntase vineri ca suspenda pentru moment planul, in speranta ca centrul musulman care urmeaza sa fie construit langa Ground Zero din New York va fi relocalizat, anunt care face parte dintr-o serie de declaratii contradictorii ce au starnit reactii puternice la nivel international, inclusiv proteste de amploare in Afganistan.

"In acest moment planuim sa nu o mai facem," a spus pastorul la televiziunea ABC. "Speram ca imamul (care ar fi promis sa mute constructia centrului musulman de la Ground Zero - n.r.) isi va respecta cuvantul," a declarat el, adaugand ca se va intalni cu liderul musulman sambata.

Imamul Abdul Rauf si altii implicati in proiect au declarat insa ca nu are prevazuta nicio intalnire cu Jones.

Constructia de langa Ground Zero a starnit multe controverse. Sustinatorii considera ca aceasta va ajuta la apropierea comunitatilor, insa cei care se opun sustin ca este un gest insensibil fata de cei care au murit in urma atacurilor. Proiectul a fost aprobat public de presedintele Barack Obama si primarul New York-ului, Michael Bloomberg.

La New York, sambata, cele doua grupuri au manifestat separat in liniste, insa pe trotuare au izbucnit mai multe dispute si dezbateri, relateaza AFP.

Sustinatorii proiectului spun ca opozitia se bazeaza pe fanatism anti-musulman.

"Opriti razboiul rasist impotriva poporului musulman," era mesajul imprimat pe mai multe pancarte.

Cei care se opun sunt, in general, rude ale victimelor, care spun ca prezenta musulmana nu este potrivita langa o zona considerata "sacra".

Unul dintre protestatari, cu un tricou cu mesajul "Patriot american", a declarat ca "daca nu facem ceva acum, tara noastra dispare. Este prea multa nebunie peste tot si oamenii incep sa observe".

Mai multi pastori au predicat langa Ground Zero denuntand Islamul.

"Islamul ia viata si o subjuga", a strigat unul dintre ei.

Un barbat s-a plimbat prin multime oferind pagini din Coran pentru a fi folosite ca hartie igienica.

In fata Casei Albe, membrii grupului conservator Tea Party au rupt pagini din Coran pentru a atrage atenia la "sarada" islamica.

"Sarada ca Islamul este o religie pacifista trebuie sa se incheie", a declarat Randall Terry, lider in miscarea Tea Party.