A noua comemorare a atentatelor din 11 septembrie este plasata sambata sub semnul tensiunilor religioase, dupa disputa generata de amenintarile lansate de un pastor protestant din Florida, care intentiona sa arda cartea sfanta a islamului, Coranul, relateaza Reuters.

Urmareste live aici ceremoniile care au loc in SUA.

Reverendul Terry Jones, care conduce o obscura comunitate protestanta din Gainesville, a renuntat in cele din urma la punerea in practica a amenintarilor, dar initiativa sa s-a transformat intr-o afacere de stat.

Barack Obama a intervenit vineri pentru a pleda in favoarea tolerantei religioase, un drept "inalienabil", si pentru a cere pastorului sa dea dovada de ratiune in conditiile in care Statele Unite sunt angajate in razboiul impotriva talibanilor din Afghanistan.

Presedintele american a explicat ca demersul reverendului Terry Jones alimenteaza sentimentele anti-americane din strainatate si face jocul al-Qaeda in activitatea de recrutare de noi militanti.

Musulmanii au protestat vineri la Kaboul si in patru provincii din Afghanistan. In nordul tarii, protestatarii au atacat o baza militara a fortei internationale ISAF, unul dintre ei fiind ucis de soldati.

"Acest lucru ne pune soldatii, copiii nostri in pericol. Nu putem sa jucam cu astfel de lucruri", a declarat Barack Obama, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington.

Supus presiunilor de la varful statului, pastorul a acceptat sa renunte la proiectul sau de ardere a cartii sfinte a musulmanilor, pentru a marca comemorarea atacurilor din 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de victime.

Radicalizarea comunitatii musulmane

Jones a ajuns vineri seara la New York pentru a se intalni cu liderii comunitatii musulmane din oras, in centrul discutiilor urmand sa se afle initiativa de a construi un centru islamic in apropiere de Ground Zero, locul unde s-au aflat altadata turnurile World Trade Center.

Acest proiect imobiliar este de mai multe saptamani subiectul unei controverse aprinse in Statele Unite, in conditiile in care multi americani considera aceasta initiativa o ofensa adusa memoriei victimelor atentatelor din 11 spetembrie.

In ciuda incercarilor de a linisti spiritele, controversele raman aprinse, imamul insarcinat cu proiectul cultural din Manhattan afirmand ca nu are prevazuta nicio intalnire cu pastorul Jones.

Promotorul care ar trebui sa se ocupe de constructia centrului a precizat, la randul lui, ca nu se pune problema ca imobilul de 13 etaje sa fie ridicat intr-o alta locatie.

In interventia sa de vineri, Barack Obama a recunoscut ca atentatele din 11 septembrie raman un subiect de o "sensibilitate exceptionala". El a incercat totusi sa explice ca este posibila construirea unei moschei in apropiere de Ground Zero, asa cum este posibila construirea oricarui altui edificiu religios in acest loc.

"Aceasta tara are ca fundament postulatul ca toti oamenii si toate femeile au fost creati egali si detin drepturi inalienabile. Unul dintre aceste drepturi inalienabile este practicarea libera a religiei", a spus Obama.

"Nu suntem in razboi cu islamul, suntem in razboi cu organizatiile teroriste care deturneaza islamul si care folosesc fraudulos drapelul islamului", a continuat el.

Fosti responsabili ai Comisiei insarcinate cu studierea atentatelor din 2001 au prezentat un raport de 43 de pagini care, potrivit lor, ar trebui sa serveasca drept semnal de alarma.

Ei atrag atentia asupra unei radicalizari a musulmanilor care traiesc in Statele Unite si a unei schimbari a strategiei al-Qaeda si a aliatilor sai.

"Amenintarea careia trebuie sa-i faca fata Statele Unite este diferita de cea care exista in urma cu noua ani", precizeaza raportul.

"Putem sustine ca Statele Unite difera putin de Europa din cauza existentei unei probleme teroriste interne, care implica musulmani imigranti sau autohtoni precum si oameni convertiti la islam", precizeaza documentul citat.