Presedintele rus Dmitri Medvedev respinge acuzatiile legate de instituirea unui regim totalitar in Rusia si spune ca este normal ca unii cetateni sa fie nemultumiti si sa protesteze. "Acest lucru este absolut normal, e democratie", a spus el, in cadrul celei de-a doua reuniuni a Forului politic mondial care se desfasoara la Iaroslavl, relateaza RIA Novosti.

Dmitri MedvedevFoto: Reuters

"Cei care afirma ca traim intr-un sistem totalitar sufera de grave tulburari de memorie", precizeaza liderul de la Kremlin.

"Nu exista nicio atmosfera de opresiune in societatea rusa", a subliniat Medvedev, care a adaugat ca "unii sunt nemultumiti de modelul nostru de dezvoltare, iar acest lucru este absolut normal".

Presedintele Rusiei a avertizat ca reprezentantii puterii trebuie fie sa participe activ la ameliorarea vietii publice, fie sa treaca in opozitie.

"Anumite persoane sunt intr-adevar nemultumite de situatie, dar este aboslut normal, este democratie. Exista oameni care protesteaza, si acest lucru este normal, cu conditia ca aceste proteste sa nu depaseasca cadrul legii", a spus el.

Cele trei dificultati cu care se confrunta democratia in Rusia

Seful statului a enumerat care sunt, in opinia sa, cele trei mari probleme cu care se confrunta democratia in Federatia Rusa.

"Primo, noi asteptam adeseori de la democratie ceea ce nu ne poate oferi, acel gen de iluzii care se observau in anii '90, cand oamenii confundau democratia si prosperitatea".

Dificultatea principala a democratiei rezida, in opinia lui Medvedev, in faptul ca poporul nu pare constient de responsabilitatea sa si de implicarea sa in procesele politice.

A treia problema este legata de lipsa de pregatire a numeroase institutii politice si a starii in care se regasesc acestea, subliniaza presedintele.

Desi a criticat maniera in care functionarii publici inteleg sa-si faca datoria, Dmitri Medvedev se declara optimist in ceea ce priveste viitorul, noteaza RIA Novosti: "Poporul nostru a devenit mai dezvoltat, a asimilat suficient principiile de baza ale culturii politice", a concluzionat presedintele.

Modelul 'centrist' este cel mai potrivit pentru Rusia

O alta cale de dezvoltare in afara modelului "centrist" actual nu este potrivita pentru Rusia, a afirmat presedintele Dmitri Medvedev.

"In acesti ultimi 20 de ani, centristii s-au aflat la putere sub cele mai diferite forme si au incercat sa ajute Rusia sa avanseze pe calea transformarilor economice. Anumite lucruri le-au reusit, altele nu. Au existat cateodata erori catastrofale, au fost si succese, dar tara a progresat", a raspuns presedintele Rusiei, cand a fost intrebat despre posibilitatea alegerii unui alt model de dezvoltare.

Dmitri Medvedev a subliniat ca nu crede ca Rusia ar trebui sa aleaga un alt model de dezvoltare: "Daca vreti sa stiti punctul meu de vedere, nu imi doresc o noua cale", a adaugat liderul de la Kremlin.