Pe fondul situatiei tensionate din Italia cu privire cu privire la "invazia romilor alungati din Franta", la Roma se intensifica descinderile autoritatilor in taberele improvizate. Astfel, la 2 septembrie, 16 cetateni romani cu varsta cuprinsa intre 16 si 65 de ani au fost "identificati" de catre politia de la Roma si "denuntati pentru invazie de teren public", informeaza Corriere della Sera.

Fabrizio SantoriFoto: Hotnews

Conform aceleiasi surse, romanii isi construisera cateva baraci sub un viaduct in cartierul Magliana, in sud-estul capitalei si traiau in adapostul improvizat de cateva zile, "in cele mai proaste conditii igienice". Dupa descinderea

carabinierilor si constatarea ca romanii nu au un domiciliu fix, cei 16 au fost dusi la politie, unde li s-a intocmit dosar penal pentru "invadare de teren public". Corriere della Sera mai informeaza ca, dupa ce romanii au

fost insotiti la politie, autoritatile au ordonat demolarea baracilor si curatirea zonei.

Presa din Peninsula a mai preluat recent declaratiile unor locuitori din cartierul Magliana, care s-au plans ca, in ultimele zile, au remarcat "mai multe masini, printre care BMW si Mercedes din anii '90 cu numar francez, la bordul carora se aflau cetateni nomazi". Semnalarea a fost sustinuta si de presedintele unei asociatii locale de ciclism, Biciroma.

Despre descinderile politiei si despre alarma "invaziei" din Franta am vorbit cu Fabrizio Santori, consilier pe probleme de siguranta publica al primarului Romei, Gianni Alemanno.

Gianni Alemanno va cere interventie la Paris

HotNews.ro: Primaria Romei se teme de o invazie din partea nomazilor fugiti din Franta?

Fabrizio Santori: Am primit doua semnalari: una din partea presedintelui asociatiei "Biciroma", alta din partea unui cetatean din cartierul Magliana. Ambele semnalari vorbesc despre un numar crescut de masini cu numar

francez care tranziteaza in zona, la bordul carora erau romi. Dar nu este vorba despre un fenomen care implica intreaga capitala, ci doar o parte a unui cartier. In plus, dupa cele doua semnalari, nu am mai primit altele, dar primaria monitorizeaza constant situatia.

HotNews.ro: Primarul Alemanno vorbeste despre o problema care trebuie discutata la nivel european?

Fabrizio Santori: Intr-adevar, primarul Gianni Alemanno va participa luni la o reuniune la Paris unde va solicita o interventie internationala pentru a reglementa fluxul de cetateni neo-comunitari care nu au un venit minim si un domiciliu. Trebuie sa se ajunga la o reglementare a fluxului, pentru ca aceste persoane nu pot veni aici, sa-si faca un adapost improvizat in oras. Am vazut la ce consecinte tragice se poate ajunge, pe strada Morselli, unde a murit de curand acel copil rom roman, de 3 ani.

"Controale de rutina" la capacitate maxima

HotNews.ro: Demolarea baracilor din cartierul Magliana, de ieri, are legatura cu semnalarile primite de la cetateni?

Fabrizio Santori: Nu, demolarile au fost facute in urma unor controale de rutina. Dupa incendiul de pe strada Morselli a avut loc o sedinta tehnica de urgenta la Prefectura, unde s-a stabilit un plan de controale, impreuna cu Politia si carabinierii. Au mai fost controlate alte doua zone, Quartaccio si Mura Aureliane, iar controalele vor fi reluate, incepand de luni.

HotNews.ro: Cum decurg, efectiv, aceste razii?

Fabrizio Santori: Politia identifica cetatenii respectivi, le controleaza documentele si, daca este cazul, sunt denuntate pentru ocuparea abuziva a spatiului privat sau public, asa cum a fost cazul la Magliana.

HotNews.ro: Deci li se intocmeste si lor un dosar penal?

Fabrizio Santori: Da, li se face dosar penal, apoi decizia apartine Prefectului.

Romii noi veniti, exclusi de la ajutoare

HotNews.ro: Primaria Romei nu ar trebui sa se ocupe si de integrarea nomazilor?

Fabrizio Santori: Da, primaria are un program social care prevede cazarea romilor fara un domiciliu stabil in tabere special amenajate, care sunt prevazute si cu o unitate sanitara. Dar aceste spatii sunt destinate celor care deja sunt pe teritoriul capitalei. Nu avem capacitatea de a primi alti noi veniti. Fondurile pentru integrarea romilor comunitari exista: programul prevede, pentru 2010, ajutorarea a 6000 de persoane, dintre care primaria asista deja circa 4500.

HotNews.ro: O intrebare finala. Primarul Alemanno ar dori sa aplice "metoda Sarkozy" de repatriere?

Fabrizio Santori: Nu, tocmai de aceea primarul Gianni Alemanno va merge la Paris luni, pentru a discuta problema reglementarii fluxului de cetateni neocomunitari la nivel european..