Protestatari furiosi au aruncat sambata diverse obiecte inspre fostul premier britanic Tony Blair, in momentul cand acesta sosea la o librarie din Dublin unde urma sa-si prezinte cartea sa de memorii, transmite AFP. Potrivit informatiilor, masina fostului premier a fost atacata cu oua si pantofi.

Proteste anti-Blair in IrlandaFoto: Reuters

Circa 200 de manifestanti s-au strans in fata librariei unde Blair trebuia sa acorde autografe. In momentul in care masina in care se aflau fostul lider laburist a parcat in fata librariei, demonstranti au aruncat cu diverse obiecte, intre care oua si pantofi. BBC scrie ca Blair nu a fost atins de obiectele aruncate din multime.

Protestatarii, intre care se aflau activisti anti-razboi si manifestanti pro-palestinieni, au agitat pancarte pe care scria: "Blair a mintit, milioane au murit" si "Inchideti-l pentru genocid".

Un important dispozitiv de securitate i-a impiedicat pe manifestanti sa ajunga in preajma lui Blair, iar cativa demonstranti au fost arestati. Strada unde se afla libraria a fost blocata, iar accesul la librarie este controlat de politisti.

In volumul sau de memorii, publicat in aceasta saptamana, Blair afirma ca ii pare "nespus de rau" pentru "vietile pierdute" in Irak, insa insista din nou ca razboiul a fost justificat. Fostul premier britanic a spus ca urmarile invaziei din 2003 au fost "inspaimantatoare", ca a plans din cauza pierderilor de vieti omenesti si ca simte "suferinta" familiilor celor ucisi in razboi.

Luna trecuta, Blair a anuntat ca va dona toate fondurile rezultate din vanzarea autobiografiei sale "A Journey" catre Royal British Legion, o organizatie caritabila care ajuta veteranii de razboi grav raniti. In volumul sau de memorii, Blair vorbeste si despre abuzul de alcool, despre "adevaraul idealist si om integru" George W. Bush, despre relatia cu Regina sau cea cu succesorul sau, Gordon Brown.

Blair (57 de ani) a parasit Downing Street 10 in iunie 2007, dupa 10 ani la putere.