Autoritatile din Franta au inchis in ultimele doua saptamani peste 40 de tabere ilegale ale imigrantilor tigani, transmite AFP, citandu-l pe ministrul de interne de la Paris, Brice Hortefeux. La 28 iulie, oficialii francezi au anuntat ca vor darama toate taberele amplasate ilegal si-i vor expulza pe tiganii din alte state UE care comit infractiuni pe teritoriul Frantei. Cu doar cateva zile inainte, presedintele Nicolas Sarkozy a convocat o reuiniune speciala la Palatul Elysee, in cadrul careia a spus ca minoritatile creeaza "o problema de securitate" in tara sa.

Politistii francezi desfiinteaza o tabara ilegalaFoto: Reuters

Hortefeux a declarat ca aproximativ 700 de persoane au fost luate din tabere, urmand sa fie "trimise catre tarile lor de origine", respectiv Romania si Bulgaria, in "avioane charter speciale".

Hortefeux a afirmat ca se va intalni cu oficiali romani saptamana viitoare si "le va reaminti acestora de necesitatea puternica de a intari securitatea operationala intre cele doua tari". El a cerut ca politistii romani sa participe la actiunile autoritatilor din Franta.

Ministrul francez de interne a declarat la 28 iulie ca aproximativ 300 de tabere si constructii ilegale ale tiganilor si nomazilor vor fi desfiintate, iar tiganii straini care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" in tarile lor de origine.

Masura este parte a unui "razboi impotriva criminalitatii" anuntat de Sarkozy. Oponentii acestuia afirma insa ca liderul francez agita sentimentele rasiste pentru a-si creste popularitatea.

AFP citeaza un sondaj de opinie publicat saptamana trecuta si care arata ca 79% dintre francezi aproba masurile luate de autoritati.

Joi, Franta trebuie sa raspunda criticilor aduse cu o zi inainte de catre expertii Comitetului pentru eliminarea discriminarii rasiale ONU (CERD), care au denuntat "o crestere" a actelor rasiste din tara. Miercuri, delegatia franceza a prezentat raportul sau de aproape 90 de pagini cu privire la masurile luate de Paris, dupa ultima infatisare in fata CERD in 2005. Comisia a anuntat lansarea unui plan national de combatere a rasismului.

Dar anuntul nu a fost suficient pentru a convinge cei 18 experti ai comisiei care s-au aratat ingrijorati de tratamentul fata de "nomazi", precum si fata de romi.

Ca raspuns la campania autoritatilor franceze impotriva tiganilor, Ministerul roman de Externe a spus la 30 iulie ca "situatia cetatenilor care comit infractiuni in state UE trebuie abordata fara stereotipii si in niciun caz pe baze etnice", iar declaratiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creeaza o imagine negativa asupra unui stat sau popor nu sunt conforme UE.