Antrenamentele Fortelor Aeriene ale Israelului (IAF) din Romania, in cursul carora un elicopter s-a prabusit luni, provocand moartea a sase soldati evrei si a unui militar roman, aveau drept obiectiv principal imbunatatirea capacitatii de manevra in zone cu caracteristici geografice si de relief similare statelor vecine, a declarat, pentru The Jerusalem Post, ministrul adjunct al Apararii, Matan Vilna’i.

"Zburam in Romania pentru ca ne antrenam astfel incat sa putem actiona in toate zonele, inclusiv in cele care nu sunt in vecinatatea noastra, inclusiv adanc in teritoriile statelor arabe vecine", a afirmat el.

"A ajunge acolo este dificil, nu e ceva simplu. Ne antrenam pentru conditii dincolo de granitele noastre, care ne sunt deja mult prea familiare".

Antrenamentele din Romania trebuie intelese in contextul pregatirii pentru un posibil conflict, subliniaza el.

"Cercul imediat nu mai este la granite. Este adanc in mijlocul (statelor vecine). De aceea, capacitatea de a actiona la astfel de distante este o capacitate pe care trebuie sa o exersam in continuu".

Elicopterele Yasour – Sikorsky CH-53 Sea Stallions – sunt folosite in principal pentru transportul trupelor si al fortelor speciale, cum este cazul General Staff Reconnaissance Unit, cunoscute si sub denumirea de Sayeret Matkal - o forta de elita care indeplineste misiuni de contra-terorism, recunoastere si culegere de informatii.

In cel de-al doilea razboi libanez, in 2006, elicopterele Yasour au transportat comandourile Sayeret Matkal adanc in Valea Bekaa din Liban, intr-o locatie Hezbollah, pentru a culege informatii legate de rapirea rezervistilor, eveniment care a declansat, de fapt, conflictul. Multe dintre misiunile acestor elicoptere raman strict secrete.

Unul dintre avantajele antrenamentelor din Romania - pe langa cele de familiarizare cu reliefuri noi - este abilitatea de a te antrena impotriva unor capacitati de lupta care sunt detinute de dusmanii Israelului. Flota de elicoptere Yasour va juca un rol major in orice viitor razboi si de aceea pilotii trebuie sa poata invata zborul intr-un mediu periculos, unde ar putea deveni tinta tirurilor de rachete sol-aer.

Vilna’i subliniaza ca nu intrevede o probabilitate de izbucnire a unui razboi la granita nordica in viitorul apropiat si a notat ca, in general, in fiecare primavara si vara au aparut zvonuri legate de un posibil conflict, care de obicei s-au dovedit nefondate.