Un tribunal din Moscova i-a gasit vinovati pe cei doi organizatori ai expozitiei "Arta Interzisa" din 2007 de 'instigare la ura', in urma unui proces intens condamnat de aparatorii drepturilor omului, transmite agentia ITAR-TASS, citata de AFP. Saptamana trecuta, 13 artisti rusi au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Dmitri Medvedev, cerandu-i sa puna capat acestui proces, care ar insemna o condamnare "pentru intreaga arta contemporana din Rusia" si un pas catre cenzura culturala.

Organizatorii expozitiei Arta InterzisaFoto: Agerpres

UPDATE Cei doi nu vor fi inchisi, a decis judecatorul, in schimb vor fi nevoiti sa plateasca amenzi de pana la 6.500 dolari fiecare.

Expertul Andrei Yerofeiev si fostul director de muzeu Iuri Samodurov "au comis actiuni menite sa incite la ura", se spune in verdict. Cei doi riscau o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani.

Printre exponatele controversate se numara un print cu Isus cu capul lui Mickey Mouse si o parodie la o reclama Coca-Cola cu sloganul "Acesta asta sangele meu", pe care vizitatorii o puteau vedea printr-un vizor.

Expozitia a insultat sentimentele credinciosilor religiosi si a fost motivata de o "intentie criminala" din partea acuzatilor, a spus judecatorul.

Procurorii au deschis o investigatie dupa ce un grup ortodox ultra-nationalist a depus o plangere.