Cuba a acceptat sa elibereze 52 de detinuti politici, in urma unor discutii in Havana la care au luat parte oficiali spanioli si ai Bisericii Romano-Catolice, transmite Reuters. Ministrul de externe spaniol a afirmat ca masura "deschide o noua era pentru Cuba".

Cinci prizonieri urmau sa fie eliberati in cursul zilei de miercuri si sa plece in Spania, iar restul in urmoarele luni, fiindu-le permis sa paraseasca insula, daca vor. Guvernul spaniol s-a oferit sa ii gazduiasca pe toti cei 52.

Cei 52 de prizonieri au fost arestati in 2003, impreuna cu alti 21, intr-o miscare a guvernului comunist indreptata impotriva dizidentilor.

Ampla eliberare decisa miercuri a fost rezultatul unui dialog intre presedintele Raul Castro si liderul Bisericii Catolice din Cuba, dupa o perioada in care Biserica s-a implicat in problemele nationale. Este cea mai importanta dupa cea din 1998, cand 101 prizonieri au fost eliberati in urma unei vizite al lui Papa Ioan Paul al II-lea.

Cuba va reduce astfel numarul dizidentilor inchisi la 100, ceea ce va apropia statul comunist in relatiile cu Statele Unite si Europa, care au solicitat in mai multe randuri guvernului sa respecte drepturile omului si sa se indrepte spre democratie.

Decizia vine dupa mai multe presiuni indreptate statului cubanez, ca urmare a decesului unuia dintre detinuti care a facut greva foamei in luna februarie, informeaza BBC.

Pe de alta parte, Cuba a negat in repetate randuri ca ar avea dizidenti politici inchisi, numindu-i mercenari platiti de SUA sa submineze puterea din Havana.