Fiscul spaniol cauta 3.000 de conturi in Elvetia, care ar putea adaposti intre 8 si 10 miliarde de euro, scrie presa locala. Altii vorbesc despre numai 2.500 de conturi, da` nu asta e relevant. In plus, bogatii Spaniei vor fi mai impozitati decat saracii. La ei, nu la noi. Si nu mai intrebati de ce, noteaza Dan Popa pe blogul lui.

Lloyd Blankfein, CEO Goldman Sachs, ar putea sa apara la emisiunea Oprah Winfrey show pentru a-si mai spala imaginea crunt afectata de scandalurile din jurul bancii. Cum ar fi sa-i vedem si pe ai nostri directori executivi de banci la “Acces direct” sau la Capatos?

Sectorul Horeca din Belgia a negociat reducerea TVA de la 21 la 12% si s-a angajat in schimb sa faca 6.000 de angajari. Probabil ca din toamna, in Romania se va negocia cresterea TVA la 24% si zeci de mii de disponibilizari. Asta e diferenta dintre cele doua modele economice.

Institutul francez de statistica a calculat ca economia Frantei nu va creste cu mai mult de 1,4% in acest an dupa ce anul trecut se contractase cu 2,5%. De unde va veni cresterea la ei? Din exporturi in primul rand, iar asta se va intampla mai degraba in a doua parte a anului, spun statisticienii. Ca tot veni vorba de Franta, merita o privire raportul Curtii lor de Conturi asupra starii finantelor publice. Pentru cei care nu au vreme, Curtea lor de Conturi a analizat riscurile la adresa finantelor publice, le-au enumerat frumos pe la pag 66 si au venit cu solutii. Sa nu se supere dom` Vacaroiu, da`cam asa se lucreaza profi. Parerea mea!

Sapte sefi de televiziuni private din Franta au cerut presedintelui Sarkozy sa nu mai permita publicitatea la postul public de televiziune, scrie La Tribune. No comment.

In Franta vor fi taxate bancile, dar numai activitatile lor mai riscante. Despre taxa bancara, un foarte bun comentariu al Guenaellei Le Solleu, unul dintre cei mai buni jurnalisti pe banci din Europa. Fata vorbeste despre ce spune banca lor centrala, despre presiunea pe care o are asemenea taxa pe cresterea economica si multe alte lucruri interesante. Cat despre Romania, o asemenea taxa nu o vad aplicabila foarte curand.

La G20 care incepe in acest week end la Toronto, tarile participante vor avea de discutat mult si mai ales de armonizat diferente notabile intre economiile lor. Se va discuta despre austeritate, salarii in sistemul financiar, taxarea bancara, dupa care marii sefi se vor incheia la discursuri si vor pleca pe la casele lor, asa cum au facut si dupa ultimele intalniri

Chiar daca nu tine de revista presei, ma uitam aseara (mi-am adus aminte acum) peste un document de origine franceza. Un studiu foarte bunutz despre nevoia de ingineri in Franta. Unde si de cati ingineri e nevoie si cum sa se ajusteze invatamantul la cererea de ingineri. Intrebarile pe care si le pun autorii sunt foarte interesante. Cat de pertinent este ca pregatirea teoretica a unui inginer sa se opreasca dupa 5 ani (in medie), cata vreme durata de activitate e de 40 de ani?

O polemica serioasa despre taxa bancara vine de unde altundeva decat din Elvetia? O analiza utila si buna. Tot din presa elvetiana aflu ca orologeria a pierdut 4.200 de locuri de munca intre septembrie 2008 si sept. 2009. Partea buna e ca sectorul si-a revenit iar acum e pe plus. Mai aflu de asemenea ca Nestle ar putea cumpara L`Oreal.

Despre temerile unora privind supraincalzirea sectorului imobiliar chinez am mai scris. Inclusiv bancherii nostri se uita cu atentie spre China si o potentiala bula imobiliara care daca s-ar sparge, pe multi ar mai popi. Un interviu pe aceasta tema (e sau nu o bula, cate credite toxice s-au dat, de unde vine pericolul si ce efecte ar putea avea), in Le Temps.

Sa iasa Grecia din UE! ACUM!, striga Marc Faber, cunoscut pentru siteul sau dar si prin excentricitatile sale.

Institutul de Studii Fiscale din Marea Britanie a calculat ce-a calculat si dupa ce a pus pixul jos, a zis ca bugetul britanic prezentat recent ii saraceste mai mult pe aia saracii decat pe aia bogatii. E ca-n Biblie, nu pricep de ce comenteaza. Aluia care are, i se va mai da iar celui care nu are, i se va lua. Crestineste, elegant, cinstit.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul luiDan Popa.