Premierul britanic va anunta astazi bugetul pentru anul 2011, care prevede masuri de austeritate extrem de serioase si de impopulare. Economistii vorbesc despre cresterea TVA de la 17,5% la 20%, marirea bazei de impozitare, reduceri cu aproape 7 miliarde de euro ale cheltuielilor in 2010. Nu mai spun ca din toamna, dupa ce auditul finantelor publice va fi terminat, va fi prezentat planul final de masuri pentru urmatorii 3 ani.

Fitch a coborat luni perspectiva pe termen lung a bancii franceze BNP Paribas, de la AA la AA-. Potrivit unui comunicat preluat de presa franceza, banca dispune inca de capacitatea de a genera rezultate financiare bune, dar a dorit sa atraga atentia asupra deteriorarii calitatii activelor si a nevoii de capital.

Circa 300.000 de consumatori francezi ar putea fi deconectati de la reteaua de gaz din cauza neachitarii facturilor, a declarat pentru AFP seful GrDF, compania care gestioneaza reteaua de distributie a gazului. In 2008, au fost deconectati 10.000 iar in 2009 circa 50.000.

Germania atrage atentia ca un esec in reducerea deficitelor publice ar putea aduce un nou val al crizei. Declaratia apartine doamnei Merkel, care a mai sugerat inasprirea reglementarii sectorului financiar.

Madoff ar fi dosit 9 miliarde de dolari pe numele a trei personae inainte de a fi arestat, sustine un coleg de celula al escrocului. Potrivit acestuia, nevasta il viziteaza in puscarie, dar cei doi baiati se feresc sa se intalneasca cu tatal lor.

«Nicio lectie nu am tras de pe urma crizei» Aceasta e concluzia trasa in urma unui studiu privind salariile elvetienilor. In domeniul bancar, diferentele dintre salariile mari si cele mici se adancesc. Daca anul trecut raportul salariul maxim/minim era de 1:51, acum acelasi raport e de 1:190. Seful Credit Suisse are de pilda un salariu (90 de milioane) de 1.812 ori mai mare decat cel mai mic salariu din banca pe care o conduce.

Nu pot sa nu trec aici o foarte interesanta infografie despre efectul de domino care ar putea antrena zona euro, pornind de la Grecia si Portugalia. Desteapta informatie, zuper realizare.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.