Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut luni companiei de stat Gazprom taierea exporturilor de gaze catre Belarus, din cauza datoriei neplatite a Minskului, potrivit unui comunicat transmis de biroul de presa al Kremlinului, informeaza Reuters.

Intre timp, agentia Ria Novosti relateaza, citandu-l pe seful Gazprom, Alexei Miller, ca sistarea livrarilor de gaze se va face gradual.

"Livrarile de gaz vor fi reduse treptat, in fiecare zi, proportional cu volumul datoriei", a declarat Miller, potrivit agentiei ruse.

UPDATE - Guvernul belarus a promis luni ca va plati in termen de doua saptamani datoria catre Gazprom. "Belarus intentioneaza sa achite in urmatoarele doua saptamani restantele la gaz catre Rusia", a anuntat prim-vicepremierul Vladimir Semashko intr-un comunicat, adaugand totodata ca si "Rusia ar trebui sa plateasca Belarusului datoria de 217 milioane de dolari, perceputa pentru tranzitul de gaze naturale catre Europa".

Presedintele rus a dat marti Belarusului un ultimatum de cinci zile pentru a-si plati datoria la gazele rusesti. "Le dam colegilor nostri belarusi cinci zile pentru ca ei sa decida cum vor merge mai departe", a declarat Medvedev in cadrul unei intalniri cu seful Gazprom, Aleksei Miller. "Daca acest lucru nu va fi facut, atunci vom trece la luarea unor masuri severe", a insistat presedintele rus.

Potrivit Gazprom, Minskul trebuie sa achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la inceputul anului. Gazprom sustine ca Belarus plateste doar 150 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care factura companiei rusesti este de 169,20 dolari pe mia de metri cubi in primul trimestru si de 184,80 dolari in cel de-al doilea.

Gigantul rus se confrunta adesea cu problema intarzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, tara pe care a amenintat-o de mai multe ori in ultimii ani cu reducerea livrarilor sale in caz de neplata.

Relatiile in domeniul energetic dintre Moscova si Minsk, dar si dintre Moscova si Kievul vecin, sunt urmarite cu atentie de clientii europeni ai Gazprom, care se tem de intreruperi ale livrarilor, in conditiile in care 20% din importurile de gaz rusesc ale UE tranziteaza Belarus, iar restul trece prin Ucraina.

In 2009, o disputa cu Ucraina a provocat stoparea exporturilor catre Kiev, provocand o criza care a afectat o mare parte a Europei, care ramane puternic dependenta de hidrocarburile livrate de Moscova.